Simon og Maher til kamp mod vanvidsbilister: - De sætter os andre i fare

Der skal sættes en stopper for den dårlige trafikkultur i det vestlige Aarhus. Det mener en række lokale foreninger, der vil sætte ekstra fokus på at få de unge mænd til at køre ordentligt.

De går rundt i lokalområdet iført gule veste og godt humør. Simon El-Zeinab og Maher Taha forsøger at opsøge de unge i det vestlige Aarhus og påvirke dem til at opføre sig ordentligt.

Nu retter de deres fokus mod trafikkulturen. Alt for mange kører nemlig alt for farligt.

quote De er ligeglade. Det er respektløst.

Maher Taha, frivillig, Beredskabet Gellerup-Toveshøj

- De kører på en rigtig træls måde. De kører i høj hastighed, har ingen respekt for trafiklys og det er meget, meget ærgerligt, siger Simon El-Zeinab til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er civilsamfunds-koordinator i Beredskabet Gellerup-Toveshøj, som er et samarbejde mellem politiet, kommunen og 23 lokale foreninger.

En af beredskabets frivillige er Maher Taha. Han forklarer, at det især er unge mænd fra lokalområdet, der kører råddent.

VIDEO: Ida Philbert Vangsø Ottzen mistede livet i en trafikulykke i det såkaldte dødskryds, i det vestlige Aarhus, hvor endnu en ung kvinde sidste år mistede livet. I en ny dokumentar produceret af os her på TV2 ØSTJYLLAND fortæller flere pårørende om den meningsløse ulykke. De forstår ikke, hvorfor der ikke allerede nu er gjort noget for at undgå, at det sker igen. Indslaget er fra 14. februar 2020.

- Det er både arabere, somaliere, irakere, kurdere og alle mulige forskellige folk. Hvis du holder i lysreguleringen for rødt, så overhaler de dig og fortsætter over for rødt. De er ligeglade. Det er respektløst. De sætter sig selv og os andre i fare, siger Maher Taha.

De seneste dage har vi fortalt om 21-årige Ida, der mistede livet i krydset ved Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej. I efteråret mistede endnu en ung kvinde livet i samme kryds. Ved begge ulykker kørte bilisterne over for rødt lys.

- Rigtigt mange følte sympati med den unge pige, der blev dræbt. Folk var ude at tænde lys og lægge blomster, og folk har talt helt vildt meget om det i lokalområdet, siger Simon El-Zeinab.

Civilsamfundets pligt

Når corona-restriktionerne bliver lempet, har foreningerne flere oplysningskampagner til de lokale i støbeskeen. For dem handler det i høj grad om dialog med både de unge – og deres forældre.

- Vi kender 3-4 beboere i hver opgang. De ved godt, at vi kan kommunikere med deres forældre og ringe til dem eller deres netværk. Eller også kan vi gå op at hente dem, siger Simon El-Zeinab.

- Vi har en pligt som civilsamfund i lokalområdet. Vi skal tage vores ansvar.

21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen mistede livet i en trafikulykke i krydset ved Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej den 30. maj 2018.
21-årige Ida Philbert Vangsø Ottzen mistede livet i en trafikulykke i krydset ved Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej den 30. maj 2018. Foto: Privat

Det er en stor opgave, de står over for. Andelen af færdselsdomme hos efterkommere af indvandrere er ifølge Danmarks Statistik næsten tre gange så høj sammenlignet med resten af befolkningen.

Burde I som lokalsamfund ikke have gjort en større indsats for at gøre noget ved den her trafikkultur noget tidligere?

- Vi reagerer på alle de problemer, der rammer området. Nogle gange prioriterer vi hærværk, stofmisbrug eller bandedannelse. Så der er mange emner, vi beskæftiger os med. Men vi kommer til at arbejde med det fremover, det gør vi, siger Simon El-Zeinab.

VIDEO: Hvis det står til Simon El-Zeinab og Maher Taha, så skal der sættes en stopper for de unges hensynsløse kørsel i det vestlige Aarhus. De gør, hvad de kan - og ifølge Rigspolitiet er det netop de lokale, der skal gøre en indsats, hvis man skal nå ind til vanvidsbilisterne.

Tager ingen hensyn

Også Østjyllands Politi har siden den seneste dødsulykke endnu engang intensiveret kontrollerne i området.

- Dem, vi standser, er ligeglade med, hvordan andre kommer frem – bare de selv kommer frem. De tager ikke det hensyn, som er spillereglerne, når vi kører i trafikken. Vi skal passe på hinanden og sørge for, at vi alle sammen kommer sikkert frem, siger Heine Hansen, leder af færdselsafdelingen hos Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Heine Hansen, vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen i Østjyllands Politi.
Heine Hansen, vicepolitiinspektør og leder af færdselsafdelingen i Østjyllands Politi.

Så sent som i fredags lavede politiet en målrettet indsats i det vestlige Aarhus. Her blev 31 personer sigtet for at bryde færdselsloven.

- Vi er herude. Vi har vores indsatser og er her morgen, middag og aften, og ud på natten alle tider i ugen. Vi gør noget særligt for netop at få sikkerhed og tryghed ind i trafikken herude, siger Heine Hansen.

Siden den seneste dødsulykke i krydset ved Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej har færdselsafdelingen og politiets almindelige beredskab haft omkring 215 færdselsindsatser på Ringvejen. Derudover har man også haft målrettede indsatser i det vestlige Aarhus.

Du kan se alle tre afsnit af dokumentar-serien om "Dødskrydset" her: 

Mest læste

Mere fra Aarhus

Dronning Margrethe

Corona skubber dronningens runde fødselsdagsfest i Aarhus endnu et år

IMG_2473

Kæmper med om Landsbyprisen 2021: - Vi kan netop noget, fordi vi er en lille landsby

Anholt ø Kattegat kattegatø luftfoto

Alle færgebilletter er revet væk - alternativet er dyre flybilletter

20210105-152010-L-1920x1280we

Færre brystkræft-screeninger bekymrer minister

Ida

VIDEO: Se dokumentarserien om "Dødskrydset" her

Lilli Gyldenkilde Torv

Nyt Horsensbyggeri er kåret til landets værste