Rådgiver: Man skal anerkende forældrenes frygt

Ifølge en behandler hos Rådgivningscentret er det forståeligt, at forældre bliver utrygge, når de hører om sager hvor en fireårig pige er blevet bortført og misbrugt

02:45

En 33-årig mand er sigtet for at have udsat en fireårig pige for seksuelt overgreb efter at have bortført hende fra Børnehuset Snogebæksvej i Aarhus V, og det er en episode, der naturligt nok vækker bekymring hos forældre ikke mindst i lokalområdet – men faktisk overalt.

Og det er helt forståeligt, mener Poul Gamborg, behandler hos Rådgivningscentret og en del af Aarhus Kommunes beredskab til den slags situationer. 

Læs også Lokale om sigtet 33-årig: Vi frygter familien bliver lynchet

- Først og fremmest skal frygten anerkendes. Man bliver jo ramt følelsesmæssigt på noget af det, der er mest centralt for os som forældre. Vi ved jo godt, at verden kan være usikker, men det kommer pludselig til at betyde noget andet, når det kommer tæt på, og tanken ’det kunne være mit barn’ gør, at man bliver frygtsom eller kan blive grebet af panik, siger Poul Gamborg til TV2 ØSTJYLLAND.

En fireårig pige blev onsdag eftermiddag bortført fra Børnehuset Snogebæksvej i Aarhus V. Hun blev derefter seksuelt misbrugt. Foto: Kim Haugaard - Scanpix

- Vi bliver rystede, og vi ser tingene i en anden optik og et andet filter. Det kan man ikke bare lige fjerne i løbet af en enkelt samtale, det er helt naturligt og en almindelig menneskelig mekanisme, siger han. 

Risiko er ikke steget

Poul Gamborg peger på, at en af hans væsentligste opgaver i en sådan situation er at forklare forældrene, at frygten ikke er ensbetydende med, at risikoen for, at ens barn er kommet noget til, er steget.

Læs også Fireårig pige forsvandt fra børnehave: Mand sigtes for sexovergreb

- Noget af det, vi rådgiver forældre om, er at tale om, hvordan den frygt kan adskilles fra, at det ikke er det samme som, at det er overvejende sandsynligt, at der er sket noget med deres barn, for den logik er der jo ikke nødvendigvis, siger Poul Gamborg. 

Den 33-årige mand er blevet varetægtsfængslet i fire uger i sagen.

Læs også Stedfar til fireårig pige: Vidste ikke, jeg kunne blive så rasende

Samtidig er det kommet frem, at Østjyllands Politi for cirka et år siden modtog en anmeldelse fra en anden aarhusiansk daginstitution, hvor et barn havde været fjernet fra institutionen. I den forbindelse valgte Østjyllands Politi ikke at følge op på anmeldelsen.

01:13

VIDEO: Se hele interviewet med chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen her. 

Luk video

- Den burde vi have fulgt op på, men der er sket en fejlvurdering fra politiets side. Nu er vi blevet gjort opmærksomme på sagen igen, og vi følger nu op på den. Hvad vi præcis gør, kan jeg ikke afsløre, da der nu pågår en efterforskning, sagde chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen fra Østjyllands Politi tidligere i dag til TV2 ØSTJYLLAND. 

Øverst i artiklen kan du se mere af interviewet med Poul Gamborg.

Herunder kan du se et 17 minutter langt interview med Poul Gamborg sendt LIVE på Facebook, hvor han forholder sig til forældrenes bekymringer: