Psykolog fængsles: Kendt skyldig i at have udnyttet klient til sex

En 57-årig psykolog er blevet idømt tre måneders fængsel for at have misbrugt sin stilling til at have sex med en klient.

En 57-årig psykolog fra Risskov er blevet dømt i en retssag mod ham ved Retten i Aarhus. Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Fredag eftermiddag er dommen faldet over den aarhusianske psykolog, som er tiltalt for at have udnyttet sin stilling og position til at få sex med og forskellige seksuelle ydelser af en kvindelig patient. 

En enig domsmandsret vurderede den 57-årig psykolog skyldig, og han er idømt tre måneders fængsel. Den første måned skal afsones nu, imens de resterende to er betingede og skal først afsones, hvis han begår anden kriminalitet inden for det næste år.

Patienten blev tildelt en erstatning på 40.000 kroner.   

Psykologen valgte noget rystet at anke dommen på stedet. En af tilhørerne, som har en relation til den dømte, brød sammen i tårer efter domsafsigelsen.

Læs også Sextiltalt psykolog nægter sig skyldig: - Det var rollespil

Retten mener, at ofrets troværdige vidneforklaring sammenholdt med en lang række sms'er mellem psykologen og hende er nok til at dømme førstnævnte. Ligesom at andre vidner også talte for at dømme psykologen.  

Ud over fængselsstraffen blev han frataget retten til at virke som psykolog i tre år. Retten vurderede nemlig, at der er fare for andre patienters sikkerhed, hvis han fortsætter. 

Psykologen er i forvejen blevet frataget sin autorisation af Psykolognævnet, som det fremgår af en afgørelse på nævnets hjemmeside. Men i de kommende tre år må han altså overhovedet ikke virke som psykolog hverken som autoriseret eller ikke-autoriseret. 

Læs også Sexdømt psykolog kan stadig tage patienter

02:02

VIDEO: Anklageren i sagen fra Østjyllands Politi, Jhin Lee, var tilfreds med dommen, om end han synes, at selve straffen var for mild.  

Luk video

Var ikke terapi

Et af de vigtigste beviser imod psykologen er ifølge retten en lang række sms-korrespondancer mellem den 57-årige aarhusianer og klienten. Her beordrer psykologen sin klient til grove ydmygelser af seksuel karakter, men disse har aldrig fundet sted ifølge den dømte. 

- Hun var på grund af historier fra hendes fortid bange for blandt andet at blive voldtaget, så derfor skriver jeg sådan som rollespilsagtig terapi. Hun bliver udsat for ord og temaer, som hun tidligere har været udsat for. Men det var rollespil, har den dømte tidligere sagt i retten.

Vi finder det usandsynligt og utroværdigt, at alle sms'erne skulle fungere som terapi, og vi vurderer, at der faktuelt har fundet seksuel aktivitet sted.

Dot Buchtrup, dommer

I sms'erne står der blandt andet, at: 'Du skal smide tøjet i stuen og lægge dig bag mig i soveværelset' og 'Vil du give mig tantra-massage? Jeg kan nok ikke andet i aften.' 

Retten fandt det dog ikke beviseligt, at der rent faktisk var tale om terapi og ikke et decideret seksuelt forhold. 

- Vi finder det usandsynligt og utroværdigt, at alle sms'erne skulle fungere som terapi, og vi vurderer, at der faktuelt har fundet seksuel aktivitet sted, sagde dommeren Dot Buchtrup i afgørelsen. 

- Og det er groft misbrug af sin position, lød det videre. 

01:27

VIDEO: Den dømtes forsvarer, Klaus S. Rasmussen, fortalte kort efter om en meget skuffet og rystet mand, der nu ikke længere må virke som psykolog. De afventer dog ankesagen ved Landsretten. 

Luk video

Udvikler sig langsomt

Psykologen har dog forklaret alle formuleringer, der kunne tyde på en seksuel og personlig kontakt, med rollespil og som en del af terapien. Også den del hvor korrespondancen bliver mere og mere grænseoverskridende.

Den kvindelige klient er af en anden overbevisning, og hun mener, at ordrerne i sms'erne har været reelle, og at de seksuelle ydelser har fundet sted. Retten valgte at tro på kvindens forklaring. 

Læs også Forurettet i sexsag mod psykolog: - Ville gøre alt for ham

- Løbende ændrer vores forhold sig fra at være professionelt til mere privat. Vi begynder at mødes i hans private bolig, hvor han holder om mig på sofaen, forklarede hun i december i retten. 

Knus og kram udviklede sig ifølge kvinden lige så langsomt til oralsex og deciderede samlejer.

01:45

VIDEO: I august kunne vi fortælle, at psykologen fra Risskov var sigtet for at have udnyttet sin position til at få sex med en klient. Nu har han fået sin dom. Genrefoto.

Luk video

Fik det skidt efter sex

Umiddelbart indvilliger hun frivilligt i disse hændelser, men forklarer selv, at mandens position som psykolog har haft stor betydning. Derfor vælger retten da også at dømme psykologen for at have udnyttet sin position og afhængighedsforholdet til at få sex. 

Jeg skulle kravle nøgen langsomt hen ad gulvet og knæle for hans fødder. Til sidst måtte jeg ikke bære et navn mere. Jeg var hans ejendel, hans slave og skulle adlyde ham.

Den forurettede i retten

- Jeg ville gøre alt for den mand, og ville gøre alt for ikke at miste ham. Jeg var bange for, at han ville afbryde behandlingen. Jeg fik det rigtig skidt, da vi havde sex, og i dag fatter jeg ikke, hvordan jeg kunne gå med til det der, lød det fra den forurettede i retten.

- Jeg havde behov for nærvær, anerkendelse og for at føle mig elsket. Han havde magten over mig og kaldte mig sin private luder. Han bestemte over mig og satte retningslinjerne. Som belønning fik jeg lov til at holde om ham efter sex, fortsatte hun.

Det seksuelle forhold har jævnfør dagens dom stået på i en periode på lidt over fire måneder. Ofret har tidligere fortalt, at ydmygelserne og voldsomheden af dem eskalerede løbende. 

Den dømte psykolog erkendte i retten at have lånt sit sommerhus ud til klienten. Han gjorde det efter sigende for at hjælpe hende. 

Flere blowjobs

- Jeg skulle kravle nøgen langsomt hen ad gulvet og knæle for hans fødder. Til sidst måtte jeg ikke bære et navn mere. Jeg var hans ejendel, hans slave og skulle adlyde ham, fortalte hun meget berørt om den sidste periode af det påståede seksuelle forhold.

Flere af beskederne mellem psykologen og kvinden er også af mere praktisk art, og anklageren i sagen, Jhin Lee fra Østjyllands Politi, har hele tiden påstået, at der er en underlig sammenblanding.

Læs også Psykiater om sexsag: - Aldrig hørt om den type behandling

I en sms anfægter anklageren således, at der sker en veksling mellem det seksuelle påståede rollespil, den tiltaltes rolle som psykolog og faktisk også en potentiel rolle som arbejdsgiver.

For psykologen tilbyder i sms'en, at kvinden kan få et job hos ham i klinikkens krisecenter, for som han skriver 'det vil give mulighed for flere blowjobs.'  

En sammenblanding som psykologen kategorisk har afvist.

I alt knap 800 beskeder mellem den tiltalte psykolog og patienten er en del af bevisførelsen mod ham. Løbende bliver voldsomheden og de meget beskrivende seksuelle referencer intensiveret. 'Du er ikke andet end en husslave', skrev han blandt andet.

Vidner talte til kvindens fordel

Under domsafsigelsen lagde dommeren vægt på de vidner i sagen, der har bekræftet ofrets oplevelser og udlægning af forholdet mellem hende og psykologen. 

Også kvindens psykiater gennem 20 år afgav forklaring og kunne bevidne, at den dømtes behandling gennem rollespil havde hun aldrig hørt om. 

Vi vurderer, at det er udtryk for grov tilsidesættelse af dine forpligtelser som psykolog, at du ikke har bevaret en professionel distance til din klient.

Psykolognævnet

- Jeg har aldrig hørt om den type behandling, og jeg kunne se, at den ikke var god for min klient. Hun fik det kun værre i den periode, hvor det stod på, sagde psykiateren i retten og fortsatte: 

- Hun tabte sig mange kilo og så elendig ud til sidst. Men hun kunne ikke selv se, at der var noget galt. Hun var vant til altid at klare det, hun blev udsat for.

Kritiseres af psykolognævn

Helt præcist er manden dømt for at have overtrådt paragraf 220 og til dels 225 i straffeloven, der omhandler at udnytte sin position eller stilling til at gennemtvinge sig sex og anden kønslig omgang end sex med en person.

- Fra den 29. oktober 2016 til den 6. marts 2017 har den tiltalte i sit virke som psykolog under behandlingsmøder og samtaler med henblik på terapi ved groft misbrug af ofrets behandlingsmæssige afhængighed skaffet sig flere samlejer og oral sex, står der i anklageskriftet.

Læs også Psykolog: Lyt ikke på selvværdsguruerne

Inden dommen blev psykologen frataget sin autorisation, og hans arbejdsmetoder helt generelt kritiseres af Psykolognævnet.

Det er især de ydmygende sms'er mellem kvinden og psykologen, som nævnet finder stærkt kritisable.

Ingen distance

- Vi vurderer, at det er udtryk for grov tilsidesættelse af dine forpligtelser som psykolog, at du ikke har bevaret en professionel distance til din klient, står der på nævnets hjemmeside.

Derudover lægger Psykolognævnet også vægt på, at den pågældende psykolog rent faktisk selv var i ambulant behandling og havde psykiske problemer på tidspunktet for de påståede sigtelser.

- Da vi vurderer, at der er risiko for, at andre klienter kan blive udnyttet, er det vores opfattelse, at der er tale om påtrængende tilfælde, hvor dit fortsatte virke som autoriseret psykolog frembyder overhængende fare, lyder det derfor i afgørelsen.

Selve retssagen mod den 57-årige psykolog fortsætter på ny ved Landsretten, da den dømte altså valgte at anke dommen.

01:21

VIDEO: Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening, har tidligere udtalt, at hun fandt det problematisk, når den nu dømte psykolog kunne fortsætte med at behandle bare som ikke-autoriseret psykolog. 

Luk video