Overlæge har givet tusindvis af interviews - fortryder én udtalelse

I løbet af året har ledende overlæge Lars Østergaard givet over 1000 interviews om coronavirus. Og der er særligt én af de mange ting, han har udtalt, han gerne ville kunne trække tilbage.

I begyndelsen af januar hørte ledende overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard for første gang om det, vi i dag kalder coronavirus eller COVID-19.

Siden da har han nærmest ikke talt om andet. Hans telefon ringer ustandseligt, og i den anden ende er der typisk journalister, der vil have ham til at udtale sig om den virus, der stadig påvirker os alle sammen.

Lars Østergaard siger sjældent nej til journalisterne, og han har slet ikke tal på, hvor mange corona-interviews han har givet.

- I gennemsnit er det nok mellem fem og ti per dag. Det er i hvert fald mere end tusind, siger den aarhusianske overlæge til TV2 ØSTJYLLAND.

”Dumsmarte bemærkninger”

Blandt de mange interviews er der særligt ét, han ville ønske, han kunne trække tilbage.

- På et tidspunkt, da jeg ikke troede, der ville komme spredning til Danmark, sagde jeg, at jeg ikke havde noget problem med at tage på skiferie i Italien, og det var rigtig dumt sagt. Specielt når man nu bagefter kunne se, hvordan det kom til at gå. Så de ord vil jeg godt have spist igen, siger Lars Østergaard.

quote Siden da har jeg været mere opmærksom på, at jeg ikke skal sige dumsmarte bemærkninger.

Lars Østergaard, ledende overlæge, AUH

Denne udtalelse fik flere brugere på Facebook til at stille spørgsmål til hans faglighed. Udtalelsen var også årsag til, at Lars Østergaard landede på side 15 i Ekstra Bladet med det, han kalder ’et ikke særligt flatterende billede’.

- Det var okay. Det er jo vilkåret. Hvis man giver 2.000 interviews, og en del af det er live, så kommer man jo til at sige noget, man ikke skulle have sagt. Til min undskyldning vil jeg også sige, alle sagde jo dét på det tidspunkt, så jeg stod jo ikke alene med det, siger Lars Østergaard og fortsætter:

- Det var bare en dumsmart bemærkning. Siden da har jeg været mere opmærksom på, at jeg ikke skal sige dumsmarte bemærkninger, siger han.

VIDEO: Tusindvis af spørgsmål er det blevet til efterhånden Lars Østergaard, og nu stiller TV2 ØSTJYLLAND liiige lidt flere i vores interview-program "Helt ærligt".

Ekspert på en virus, han ikke kendte

Lars Østergaard er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, og derfor var det også ham, der blev udnævnt til at være ekspert på den nye virus.

Men i begyndelsen vidste han ingenting om den. Heller ikke første gang han udtalte sig om den til medierne.

- Allerførste gang jeg udtalte mig om den, vidste vi faktisk ikke engang, at det var en coronavirus. Der havde vi blot fået at vide fra de kinesiske sundhedsmyndigheder, at det var nogle patienter, som havde lungebetændelse, siger Lars Østergaard.

quote Der vidste jeg, at det godt kunne komme til at gå rigtig galt – også i Danmark. 

Lars Østergaard, ledende overlæge, AUH

I første omgang troede lægerne, at det var det samme SARS-virus, som også var coronavirus, som florerede fra 2003 til 2005, men som blev inddæmmet og kun nåede at optræde i 37 lande.

- I starten troede vi, at det var det samme, som ville ske for SARS COVID-2, altså den virus, som vi har nu, men det viste sig så, at det ikke var tilfældet, siger han.

Lars Østergaard husker tydeligt den dag, hvor det gik op for ham, at der var tale om en virus, vi ikke bare lige vil slippe af med.

- Det var den 28. januar. På det tidspunkt havde jeg en kollega, som var blevet smittet i Tyskland, fordi han havde været til et møde med andre læger. Der tænkte jeg, hvis det kan ske der, så kan det også ske her. Også fordi der ikke var nogen symptomer af betydning, så der vidste jeg, at det godt kunne komme til at gå rigtig galt – også i Danmark, siger han.

Lars Østergaard tør ikke give et bud på, hvornår journalister stopper med at ringe til ham og spørge ind til coronavirus. Den dag vil der nemlig formentlig ikke være coronavirus mere. Han frygter, at det vil ende med gå som skituristen i Italien, hvis han svarer på det.