Østjysk mejeri lukker: 160 medarbejdere rammes

Brabrand Mejeri bliver om halvandet år nedlagt, og produktionen flyttes til andre mejerier

Brabrand Mejeri holder til på Gjellerupvej. Foto: Arla

Arla har besluttet at lukke Brabrand Mejeri ved Aarhus. 160 medarbejdere påvirkes af lukningen, der er planlagt til at ske i midten af 2019.

Virksomheden har dog valgt allerede nu at orientere medarbejderne, så de kan få gode betingelser for at finde et nyt job, oplyser Arla.

Det er vigtigt for os, at vi hjælper de ansatte på Brabrand Mejeri videre på en god måde enten igennem arbejde på andre af Arlas mejerier eller uden for Arla.

Jakob Bernhard Knudsen, landedirektør

- Det er vigtigt for os, at vi hjælper de ansatte på Brabrand Mejeri videre på en god måde enten igennem arbejde på andre af Arlas mejerier eller uden for Arla, siger landedirektør Jakob Bernhard Knudsen i en pressemeddelelse.

Brabrand Mejeri producerer syrnede mælkeprodukter som yoghurt, skyr og creme fraiche. Disse skal fremover produceres andre steder i Danmark og i Tyskland og Holland.

'Lidt af et chok'

Meddelelsen blev givet til de ansatte på mejeriet på et møde torsdag formiddag klokken 10.

- Det er en skidt situation, og det her havde jeg ikke set komme på nuværende tidspunkt, hvor vi det seneste års tid har haft mange gode tiltag og fået investeret i meget udstyr. Det er lidt af et chok, siger Nick Bisgaard, der er fællestillidsmand på Brabrand Mejeri, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Når det så er sagt, er vi heldige med at være ansat i en stor organisation, der er gode til at hjælpe folk videre i Arla eller andre mejerier.

Læs også 75.000 grønne mælkekasser tilbage til ejer

Holder store dele af produktionen i Danmark

- De europæiske forbrugere købere flere og flere yoghurt-produkter, og vi er nødt til at kigge på, hvordan vi kan sikre den fremtidige kapacitet og yoghurt-produkter af høj kvalitet på tværs af de europæiske lande, siger Jakob Bernhard Knudsen og fortsætter:

- Da vi ikke har mulighed for at udvide produktionen på Brabrand Mejeri på grund af beliggenhed og omkostninger i produktionsudstyr, flytter vi derfor produktionen ud.

Læs også Arlas nye innovative legeplads indviet

Hovedmængden af den produktion, der flyttes fra Brabrand Mejeri, bliver fastholdt i Danmark på Slagelse Mejeri og Hobro Mejeri.

Dette gælder således produktionen af en række af Arlas kendte danske mærkevarer, herunder 1 liters yoghurt-produkter for Yoggi, Cheasy, A38, Arla Øko og creme fraiche, mens produktionen af mindre produkter med behov for specialforpakning flyttes til Holland og Tyskland.

Gode muligheder fremadrettet

Nick Bisgaard har trods den triste nyhed forhåbning for fremtiden for de 160 medarbejdere.

- Vores beliggenhed i en stor by som Aarhus med god vækst er positivt for det videre forløb for os, ligesom der også er en god udvikling i Arla, så dem, der har mod på at køre lidt længere til og fra arbejde, har gode muligheder for at finde en plads andre steder i Arla, siger Nick Bisgaard.

Læs også Storby-børn prøver kræfter med landmands-livet i Jylland

Han fortæller, at de af kollegaerne, som han foreløbigt har snakket med, har været fattet men rystet over situationen og den uvished, det efterlader dem i.

- Det er positivt, at der er halvandet år til vi lukker helt. Dermed kan vi hjælpe mange med efteruddannelse og lignende, så de bliver godt rustet til at få et godt arbejde fremadrettet, siger fællesstillidsmanden.

Han forklarer, at der på onsdag er møde i forhandlingsudvalget, hvor man skal begynde at undersøge, hvordan man fastholder en stabil produktion på mejeriet frem mod lukningen, og hvordan man hjælper de ansatte videre.

Produktionen flyttes væk fra mejeriet i etaper. De første maskiner forlader Brabrand til sommer, inden der så et år senere lukkes helt ned.