Østjyske storsponsorer boykotter VM

To af Aarhus' største virksomheder er sponsorer for landsholdet. Men de vil ikke være til stede i Qatar, og deres logo kan også blive svære at finde.

Landsholdet og Hummel er to størrelser, der historisk hænger sammen. Det gælder også til denne VM-slutrunde, hvor Simon Kjær, Christian Eriksen og Joakim Mæhle vil spille og træne i Hummels karakteristiske V'er. 

Men meget er anderledes ved slutrunden, der begynder i Qatar på søndag. 

Normalt bruger Hummel slutrunder til at promovere sit brand og pleje forholdet til kunder og samarbejdspartnere. Men sådan bliver det ikke denne gang. 

Det udtaler Hummels direktør, Allan Vad Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Som de nye landsholdstrøjer også symboliserer, så ønsker vi ikke at være synlige under slutrunden i Qatar. Derfor kommer vi heller ikke til at sende hverken kunder, samarbejdspartnere eller ledelse derned, som vi ellers normalt ville gøre under en slutrunde, siger han. 

Starks logo er fjernet fra landsholdets træningstøj under VM.
Starks logo er fjernet fra landsholdets træningstøj under VM. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Landsholdets nye spilletrøjer er markant anderledes, end de plejer. Alle tre udgaver af trøjen er karakteriseret ved, at der kun er anvendt én farve. Rød, hvid eller sort. Hummel ønsker ikke at promovere sit brand under slutrunden, og derfor er også logoet holdt i samme farve som tøjet. 

Byggekoncern bliver også hjemme

Samme tilgang til slutrunden har Stark med hovedsæde i Viby ved Aarhus. Det fortæller kommunikationschef Jens Velling til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Vi vil ikke støtte op om det, og der skal ikke være nogen tvivl om, at vi ikke støtter op om det, siger han. 

Stark besluttede sig hurtigt for, at man ikke ville være til stede i Qatar, da Danmark kvalificerede i 2021. 

- Vi har haft nogle etiske overvejelser, og vi er meget kritiske overfor menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder i Qatar, siger Jens Velling.

Normalt er Stark repræsenteret på landsholdets træningstøj
Normalt er Stark repræsenteret på landsholdets træningstøj Foto: Scanpix

Forærede plads til NGO

Starks logo er normalt placeret på maven af landsholdets træningstøj. Men den plads er tom under slutrunden i Qatar. Virksomheden ønsker ligesom Hummel ikke at promovere sig under VM.

I stedet havde de givet DBU lov til at tilbyde pladsen til en NGO, der kunne få et logo og budskab på træningstøjet under VM. Det blev dog afvist af FIFA. 

Stark kommer ligesom Hummel ikke til at sende ansatte eller kunder til slutrunden, som man ville have gjort under andre omstændigheder. 

- Så det er selvfølgelig bedre for vores sponsorat, at det foregår i et land uden de problemstillinger, der er i Qatar, siger Jens Velling. 

Dermed kommer Stark hverken til at blive eksponeret eller repræsenteret under VM-slutrunden. Men det er en pris, man er villig til at betale. 

- Det accepterer vi. Vi ønsker ikke at blive forbundet med Qatar på nogen måde, siger Jens Velling. 

Starks logo vil man dog kunne se bag de danske spillere, når bliver interviewet i forbindelse med kampe. 

Starks logo kan kun ses et sted under VM. Bag spillerne, når de bliver interviewet.
Starks logo kan kun ses et sted under VM. Bag spillerne, når de bliver interviewet.