Nyttejobs på plejehjem: Uffe vil bare gerne have en god snak

I Aarhus Kommune er det planen, at nyttejobbere blandt andet skal bruges på plejehjem.

Ikke-vestlige indvandrere, der ikke er i job, skal ud at arbejde på plejehjem for at få deres kontanthjælp. Men formanden for FOA Aarhus er i tvivl om, hvorvidt de har de nødvendige kvalifikationer. 

Onsdag kunne borgmester Jacob Bundsgaard (S) og rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz (S), præsentere deres udspil til, hvordan 500 ikke-vestlige indvandrere skal i nyttejob i Aarhus Kommune. Et af de steder, hvor de nye nyttejobs kan blive skabt, er på kommunens plejehjem.

En god snak

Et af de steder, hvor folk i nyttejobs kan ende, er plejehjemmet Augustenborggade. Her har en af beboerne dog lidt svært ved at se, hvad de nye kræfter skal hjælpe med.

- Det eneste, jeg kan forestille mig, er en snak. En god snak. Det kan jeg godt lide, siger Uffe Gregersen til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:

- Når man sidder og snakker sammen, glemmer man tiden.

quote Man skal kende faget og fagligheden

Inge Jensen Pedersen, formand for FOA Aarhus

Han har dog også sin bekymringer om de nye nyttejobbere.

- Hvis det er en udlænding, der kommer med et elendigt dansk sprog, kan jeg ikke være med. Og jeg ved, at det har jeg det ikke godt med, siger Uffe Gregersen.

Forstanderen på Augustenborggade, Polly Dutschke, der også er byrådskandidat i Aarhus for Socialdemokratiet, er anderledes optimistisk om udspillet.

Polly Dutschke er positiv om ideen med nyttejobs på plejehjem.
Polly Dutschke er positiv om ideen med nyttejobs på plejehjem.

- Det giver noget ekstra til vores serviceniveau. Det giver noget ekstraordinært i hverdagen. Så på alle mulige måder giver det god mening, siger Polly Dutschke til TV2 ØSTJYLLAND.

Skal havde de nødvendige kvalifikationer

Formanden for FOA Aarhus, Inge Jensen Pedersen, mener, at man skal være påpasselig med, hvordan man bruger de nye nyttejobs. Det gælder også på plejehjem som Augustenborggade.

- Der er stort set ikke nogen på plejehjem, der ikke er demente eller har det svært. Det betyder, at den, der skal ind til den demente, ved, hvordan man skal tackle sådan en situation. Det betyder også, at man skal kende faget og fagligheden, siger Inge Jensen Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Inge Jensen Pedersen mener, at man skal være opmærksom på, om de, der kommer i nyttejobs, har de nødvendige kvalifikationer.
Inge Jensen Pedersen mener, at man skal være opmærksom på, om de, der kommer i nyttejobs, har de nødvendige kvalifikationer.

Hun havde derfor håbet på, at udspillet havde set anderledes ud.

- Jeg så gerne, at man tog den ekstra arbejdskraft, man har til at gå, og kvalificerede dem via uddannelse. Sådan, at det var uddannelsen, der fik det største fokus. SOSU-skolen er et oplagt sted at starte en øvebane med nyttejob.

Kristian Würtz, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus Kommune, fortalte onsdag til TV2 ØSTJYLLAND, at nyttejobbene skal indføres, så de ikke kommer til at stjæle arbejdspladser fra andre, der er ude på arbejdsmarkedet.

Kristian Würtz understreger, at folk i nyttejobs ikke skal tage arbejdspladser fra fagpersonale.
Kristian Würtz understreger, at folk i nyttejobs ikke skal tage arbejdspladser fra fagpersonale.

- Det skal tilrettelægges på en måde, så det ikke udgrænser ordinære stillinger. Vi får brug for rigtig mange flere dygtige folk, siger Kristian Würtz og fortsætter:

- Vores ambition er at kigge efter nogle af de felter, hvor der er jobåbninger, så det kan være en trædesten til ansættelse eller uddannelse. 

NYTTEINDSATS