Nu er planen klar: Aros laver spektakulær udvidelse for 200 millioner kr.

Underjordisk galleri, The Dome samt en midlertidig tilbagevendende scene, der skal skabe et nyt byrum i Aarhus. Nu er finansieringen bag stor museums-udvidelse på plads.

Kunstmuseet Aros i Aarhus har nu styr på finansieringen af en 200 millioner kroner dyr udbygning af museet under navnet The Next level, som ventes at stå færdig i 2023.

Udbygningen indeholder blandt andet et nyt 1.000 kvadratmeter stort underjordisk galleri og kunstværket The Dome lavet af den amerikanske kunstner James Turrell.

- Vi har arbejdet hårdt på at få realiseret denne ambitiøse udvidelse af museet, som vi kalder The Next Level, og vi er derfor meget glade for den opbakning, som projektet får både økonomisk og politisk, siger museumsdirektør Erlend G. Høyersten, Aros, i en pressemeddelelse. 

Udbygningen vil blive forbundet til den eksisterende bygning med indgang fra niveau 3.
Udbygningen vil blive forbundet til den eksisterende bygning med indgang fra niveau 3. Foto: Illustration af Aros.

Store donationer sikrer The Next Level

Den samlede pris på udbygningsprojektet vurderes til knap 200 millioner kroner, hvoraf Købmand Herman Sallings Fond har doneret 80 millioner kroner, Ny Carlsbergfondet 40 millioner kroner og en anonym donation på 10 millioner kroner. Den resterende del finansieres mellem Aros og Aarhus Kommune.

- Aros har på rekordtid manifesteret sig som et kunstmuseum i international topklasse og med Your Rainbow Panorama på toppen også som et ikonisk kendetegn for Aarhus med både bred appel og kunstnerisk gennemslagskraft. Med realiseringen af James Turrels spektakulære The Dome tager Aros både museet og byen til ”The Next Level” og sætter en tyk streg under Aarhus’ status som en fantastisk kulturby, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Aros-direktør Erlend Høyersten og Aarhus Kommune holdt torsdag formiddag pressemøde om udbygningsprojektet The Next Level.
Aros-direktør Erlend Høyersten og Aarhus Kommune holdt torsdag formiddag pressemøde om udbygningsprojektet The Next Level. Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

'Kultur er en vigtig del af Aarhus'

Projektet er udviklet sammen med Schmidt Hammer Lassen Architects. The Dome får en loftshøjde på 15 meter, en diameter på 40 meter og et kig til det uendelige himmelhvælv, som museet håber, vil byde på en 'international unik kunstoplevelse præget af stor spirituel sensibilitet.' 

- Kultur er en vigtig del af Aarhus. Aros er blandt de mange kulturinstitutioner, som begejstrer og glæder byens borgere og gæster. Kulturen og kunsten bringer os sammen som mennesker og beriger vores hverdag. I Salling Fondene vil vi gerne være med til at støtte op om dette banebrydende og spektakulære projekt, siger bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond Jens Bjerg Sørensen.

James Turrell har arbejdet med lys, farver og ruminstallationer siden 1960'erne, og han har udført permanente installationer i 26 lande. Hans mest kendte værk er Roden Crater – en udslukt vulkan i Arizonas ørken, der udgør verdens største kunstværk. 
James Turrell har arbejdet med lys, farver og ruminstallationer siden 1960'erne, og han har udført permanente installationer i 26 lande. Hans mest kendte værk er Roden Crater – en udslukt vulkan i Arizonas ørken, der udgør verdens største kunstværk.  Foto: Illustration af Aros.

Nyt byrum skal samle

Udover det underjordiske galleri og The Dome rummer projektet også, at der hvert år vil blive bygget en ny midlertidig pavillon - The Annual Aros Pavilion, som vil fungere som en midlertidig tilbagevendende scene for forskellige former for socialt samvær, talks, koncerter, nye udstillinger og performances. Kunstmuseet håber, at det vil skabe grobund til flere samarbejder på tværs af byens kulturinstitutioner, foreninger og græsrødder. 

- Hele Aarhus kommer på et nyt og højere niveau med The Next Level. Det bliver en enestående attraktion, som manifesterer Aarhus i den internationale superliga, når det gælder kultur. The Next Level bliver centrum i et nyt kulturelt byrum, som byens borgere og gæster vil få daglig glæde af i generationer fremover, siger Rabih Azad-Ahmad (R), rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad.

Næste skridt i realiseringen af The Next Level er, at det rent formelt skal godkendes af byrådet i Aarhus, hvilket forventes at ske i løbet af de kommende seks måneder, hvorefter selve anlægsarbejdet kan begynde. Projekt The Next Level ventes færdigt i løbet af 2023.

Kunstmuseet Aros er særlig kendt for Your rainbow panorama på toppen. I fremtiden for regnbuen måske konkurrence af The Dome om at være museets varetegn.
Kunstmuseet Aros er særlig kendt for Your rainbow panorama på toppen. I fremtiden for regnbuen måske konkurrence af The Dome om at være museets varetegn. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix