Markant renere luft over Aarhus: - Himlen virker mere blå

COVID-19-epidemien fører ikke kun skidt med sig. Et lille lyspunkt er, at luften i Aarhus de seneste uger er blevet væsentligt sundere at indånde.

Måske har du duftet det. Måske har du set det. Måske har du ligefrem oplevet det.

Der er mindre luftforurening over Danmark lige nu, end der har været længe. Og den renere luft mærkes især i større byer som for eksempel Aarhus. 

COVID-19-epidemien og regeringens intiativer har betydet, at rigtig mange borgere bliver hjemme. Deres biler bliver dermed også hjemme, og det betyder mindre udstødning

Ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet er luftforeningen ved stærkt trafikerede veje i blandt andet Aarhus faldet med hele 40 procent under corona-krisen. 

Cykelbud Jacob Willer Holm kan tydeligt mærke, at luften er blevet renere. 
Cykelbud Jacob Willer Holm kan tydeligt mærke, at luften er blevet renere. 

Smag af giftstoffer

Det er noget, der kan mærkes for cykelbud Jacob Willer Holm, der arbejder med at levere pakker i Aarhus. 

- Jeg synes, det er dejligt at mærke, at der er mindre luftforening, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Normalt er en arbejdsdag for Jacob Willer Holm forbundet med indåndingen af en del os fra biler og knallerter. 

- Vi oplever meget, når vi ligger på cykelstien bag en knallert eller en scooter, at man kan smage giftstofferne i luften. Nu er cykelstierne næsten tomme, fortæller han.  

Det er især de såkaldte NOx-gasser, som der i disse dage er færre af i luften over Aarhus. NOx er en fællesbetegnelse for to typer kvælstofoxider og stammer især fra trafikken. Gasserne har ifølge Nationalt Center for Miljø og Energi en direkte helbredseffekt, da de kan give irritation af slimhinderne i øjnene og åndedrætssystemet.  

Himlen virker mere blå, end den plejer, mener Tinnah Solear, der nød den ekstra friske luft i Botanisk Have
Himlen virker mere blå, end den plejer, mener Tinnah Solear, der nød den ekstra friske luft i Botanisk Have

Ekstra blå himmel

Det er ikke kun cykelbudet, som sætter pris på den renere luft. Også Tinnah Solear, som bor i lejlighed i Aarhus men ofte går tur i Botanisk Have for at trække lidt af den ekstra friske luft, er glad for den rene luft. 

- Jeg kan lufte ud på alle tidspunkter nu. Normalt er det kun enten tidlig morgen eller sen aften for at undgå at få al den os ind i lejligheden, fortæller hun.

- Jeg kan helt klart lugte og mærke forskellen, men jeg synes også, at jeg kan se det. At det ikke er så diset. Det kan også være et meteorologisk fænomen, men himlen er virkelig blå for tiden.

Desværre skyldes den mindskede forurening, at der er færre biler på vejene. Så det gælder om at nyde den rene luft nu. 

For ifølge Miljøstyrelsen vil luftforureningen formentlig vende tilbage til sit sædvanlige leje, så snart coronakrisen er ovre og regeringens restriktioner ophæves.