Opråb fra viceborgmester: Åbn nu de genbrugspladser

1. viceborgmester i Horsens forstår ikke, hvorfor kommunens genbrugspladser ikke må holde åbent under corona-epidemien.

Martin Ravn (V) forstår ikke, hvorfor genbrugspladser ikke må holde åbent. Foto: Martin Ravn genbrugsplads

- Jeg kan ikke se et fornuftigt argument for, hvorfor man ikke holder åbent?

Sådan siger 1. viceborgmester i Horsens Kommune, Martin Ravn (V). 

- Som jeg ser det, så er der ikke en smitterisiko. Det er ikke på genbrugspladsen, man vil blive smittet – det er alle mulige andre steder, siger Martin Ravn (V) til TV2 ØSTJYLLAND. 

På opfordring fra Kommunernes Landsforening så holder Horsens Kommune deres genbrugspladser lukkede for private, imens Danmark er lukket ned under corona-virussen for ikke at sprede smitte. 

Hvorfor løbe risikoen ved det?

- Der er ikke nogen risiko. Hvad er det for en risiko, der er? Alle folk tager jo også i supermarkeder, hvor man jo har løst det. Langt de fleste kasseekspedienter sidder bag en plexiglas-rude, man spritter af, og der er skilte og mærker, som oplyser om, at man skal holde afstand, siger Martin Ravn til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Anbefalingen var at lukke genbrugspladserne, men i Silkeborg holder de åbent

Åben i nabokommunen 

Men i blandt andet nabokommunen Silkeborg, hvor forsyningsselskabet står for genbrugspladserne, der holder man åbent.

- Det hele er tjekket. Pladsernes størrelse, personalet er uddannet, der er skiltet, og så sørger vi for, at der ikke kommer for mange ind ad gangen, siger Jarl Gorridsen, bestyrelsesformand, Silkeborg Forsyning. 

03:27

VIDEO: I rigtig mange kommuner har man lukket for privates adgang til genbrugspladserne. Men sådan er det ikke i Silkeborg. Indslaget er fra den 25. marts.

Luk video

Det samme mener Martin Ravn (V), at Horsens bør gøre i deres genbrugsstationer.

- Min helt egen vurdering er, at der er ved at være styr på corona-situationen i Danmark. Der er ikke flere smittetilfælde. Vi har omkring tre i Horsens. Det er få og med den opmærksomhed, som der er, hvor folk holder afstand og spritter hænder, så kan jeg ikke se, hvorfor vi ikke skulle åbne genbrugspladserne, siger Martin Ravn. 

med den opmærksomhed, som der er, hvor folk holder afstand og spritter hænder, så kan jeg ikke se, hvorfor vi ikke skulle åbne genbrugspladserne.

Martin Ravn (V), 1. viceborgmester.

- Når det hele så åbner op igen, så bliver der kaotiske tilstande på genbrugspladserne, mener han.

1. viceborgmester i Horsens, Martin Ravn (V), mener, at genbrugspladserne bør åbne som noget af det første. Foto: Privatfoto

Borgmester: Det kan vi ikke

Martin Ravn (V) har prøvet at få forslaget om at åbne kommunens genbrugspladser politisk behandlet i byrådet. Men forslaget skal stilles otte dage inden et møde.

Derfor har han spurgt borgmester Peter Sørensen (S), om man ikke kunne åbne op for haveaffald alle dage, og hele genbrugspladsen en eller to dage om ugen. 

Borgmesteren har forhørt sig hos KL, men deres anbefaling er den samme - de skal være lukkede.

Peter Sørensen (S) kan ikke gøre andet end at følge KL´s anbefalinger, siger han.

Derfor vil borgmester Peters Sørensen (S) ikke åbne dem, medmindre KL kommer med andre anvisninger.

- KL har meldt ud onsdag aften, at de vil revurdere det med andre myndigheder. Hvis det viser sig, vi må åbne op, så åbner vores genbrugspladser med det samme, siger Peter Sørensen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvis vi åbner for 10 ad gangen, så vil vi have en infrastruktur, som vil være umulig. Så vil alle og også dem med kritiske funktioner holde i kø.

Peter Sørensen (S), borgmester.

Ifølge borgmesteren viser en trafiktælling, at 350.000 køretøjer besøgte kommunens genbrugspladser fra 2018 til 2019. 

- Hvis vi åbner for 10 ad gangen, så vil vi have en infrastruktur, som vil være umulig. Så vil alle, og også dem med kritiske funktioner, holde i kø, siger Peter Sørensen (S).

Respekt for havefolket, men det går ikke

Borgmester Peter Sørensen forstår godt, at folk gerne vil på genbrugspladsen.

- Jeg ved godt, hvor vigtige haver er for alle inklusiv mig selv, men det kan vi ikke betegne som kritisk. Og det er sagt med stor respekt, siger han. 

Det er også befriende, at det er vores genbrugspladser, vi diskuterer, og ikke andre mere alvorlige problemer.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens.

Han accepterer også folks forskellige holdninger, men han vil ikke gøre andet, så længe Kommunernes Landsforening anbefaler, at genbrugspladser skal være lukket.

- Hvis andre ser stort på smitterisiko og infrastrukturproblemer og kø, så er det fair nok, fordi haveaffaldet skal afleveres. Men vi bliver nødt til at følge anbefalingerne fra KL, som laver vurderingen for os, siger borgmester i Horsens, Peter Sørensen (S).

- Det er også befriende, at det er vores genbrugspladser, vi diskuterer, og ikke andre mere alvorlige problemer, siger han.