Lokale arrangerer fakkeltog for terrorramt familie

Der er arrangeret fakkeltog i Aarhus, Odense og København for at mindes ofre fra bombeangreb i Sri Lanka.

00:31

VIDEO: Højvangskolen i Aarhus Kommune har tirsdag flaget på halv stang, efter at det blev kendt, at to af skolens elever var dræbt i angrebet i Sri Lanka. Video: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix

Onsdag og torsdag er der arrangeret fakkeltog i flere byer i Danmark, hvor ofrene fra en række bombeangreb i Sri Lanka i påsken bliver mindet. 

Mindst 310 personer mistede livet - herunder tre aarhusianske børn - og det vil blive markeret med lys, fakler og blomster.

Læs også Bestseller-milliardærs tre børn dræbt i terrorangreb

Mandag morgen kom det frem, at det er Bestsellers ejer, Anders Holch Povlsen, og konen Anne, der har mistet tre af deres fire børn under terrorangrebene i Sri Lanka. Familien bor på Constantinsborg ved Stavtrup, som ligger uden for Aarhus, og her vil der blandt andet være et fakkeltog torsdag aften.

Det er lokale borgere i byen, der har arrangeret fakkeltoget. Det oplyser skolelederen på Højvangskolen, Ivan Børsting, til TV2 ØSTJYLLAND. Af respekt for familien ønsker han ikke at udtale sig ydereligere om sagen. 

Jesper Stubkier, der er kommunikationschef hos Bestseller bekræfter også til TV2 ØSTJYLLAND, at familien Holch Povlsen er bevidste om, at fakkeltoget finder sted. Hverken Jesper Stubkier eller familien vil kommentere på optoget. 

01:28

VIDEO: Flaget var mandag på halvt, og folk lagde blomster ved familiens ejendom.

Luk video

Fakkeltog flere steder i landet

I København starter et optog onsdag aften klokken 20 fra Kongens Nytorv i den indre del af byen. 

Der vil være taler fra blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), musikalske indslag og et minuts stilhed. 

Læs også Skole til omkomne børn briefer elever efter påskeferien

En række ungdomspartier står bag optoget. Tirsdag morgen er der tilmeldt 135 personer. 

- Vi skal vise, at vi på trods af politiske forskelle og uenigheder står fasttømret sammen imod vold og terror, skriver arrangørerne på Facebook. 

Ved Bestsellers kontor i Aarhus har folk også været forbi med blomster. Foto: Bo Amstrup - Ritzau Scanpix

I Odense er der ligeledes arrangeret et optog på Flakhaven i den centrale del af byen. 

Det starter klokken 19 og er arrangeret af en række fynske politikere. Tirsdag morgen er der tilmeldt 11 personer. 

- Når der er de her ekstreme angreb, som rammer os alle sammen og berører rigtig mange mennesker, tror jeg, at det er vigtigt, at vi mødes, ser hinanden i øjnene og fortsat kæmper for det frie og åbne samfund, vi er en del af, siger Alexander Grandt, der er en arrangører bag optoget i Odense. 

Læs også Tre børn dræbt: Lokale lægger blomster hos Bestseller-ejer

Han mener, at det er vigtigt at stå sammen som samfund, når den slags angreb rammer. 

- Det er endnu et angreb på det åbne og frie samfund og vores måde at leve på fra religiøse fanatikere. Det er vigtigt, at vi står sammen mod det had, siger Alexander Grandt, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet.

Også ved Bestsellers hovedkontor i den midtjyske by Brande er der blevet lagt blomster. Foto: Michael Drost-Hansen - Ritzau Scanpix

---

REDAKTIONELLE OVERVEJELSER

En familie i Østjylland har lidt et ultimativt tab ved terrorangrebet i Sri Lanka.

Vi finder, det er vores pligt og opgave som lokalt medie at skildre, når den internationale terror rammer ind i vores helt nære cirkler. Der er en skole, en landsby, mange arbejdspladser og tusindvis af medarbejdere, der er berørte af det hændte. Vi kan se, at det derudover optager mange andre østjyder, der ønsker at udtrykke deres forfærdelse og medfølelse til de efterladte.

Vi har naturligvis mange overvejelser om etik og respekt for den ramte familie, og der er mange detaljer og billeder, vi helt bevidst ikke bringer. Vi respekterer familiens ønske om, at vi ikke filmer på privat grund, og vi bruger ikke billeder fra familiens sociale medier. Men vi mener også, at vi ville svigte vores opgave, hvis vi ikke beskæftiger os med denne historie, og de reaktioner den medfører. Det er pressens opgave at vise virkeligheden, også når virkeligheden er så tragisk, som den er i dette tilfælde.

Flere brugere både på vores egne platforme samt andre mediers har udtrykt kritik af, at medierne omtaler familien ved navn. Men vi mener omvendt, at det er det mest respektfulde at sætte navn på de uskyldige ofre, som har betalt den ultimative pris. De var borgere i vores nærområde, elever på en lokal skole, venner med nogle – og nogens børn og børnebørn. De er mere end bare navnløse ofre.

Venlig hilsen, redaktionen