Krydstogtskibene strømmer til Aarhus - baggrunden er trist

Krydstogtskibene vender tilbage til Aarhus. Efter krigen i Ukraines udbrud er der kommet ekstra skibe til i kalenderen.

Krigen i Ukraine har betydet, at der lige pludselig er 10 ekstra krydstogtskibe på Aarhus-kalenderen. Skt. Petersborg er nemlig traditionelt en stor og populær krydstogthavn, men på grund af krigen er det ikke en mulig destination - og så skal rederierne finde nye ruter til skibene. 

Her er Aarhus højt på listen, og det er altså efter krigens udbrud, at de 10 ekstra skibe er kommet til, så der pt. er udsigt til 42 anløb i år.

De ekstra skibe betyder potentielt 30.000 ekstra turister i området. Det glæder Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus. Det er dog ikke uden skår i glæden, hun ser frem til de ekstra anløb.

- Vi er selvfølgelig glad for at få gæster, det er godt, men det er på en tragisk baggrund, man er nødt til at lægge ruterne om. Det giver noget uro, forklarer direktøren.

Kan stadig nå at ændre sig

Normalt kender man planerne for anløb langt ud i fremtiden - i hvert fald op til et år frem i tiden. Men intet har været normalt, siden krigen i Ukraine brød ud.

- De seneste 14 dage er det både gået den ene og den anden vej. Jeg ved ikke, hvor vi lander. Lige nu er det 42 anløb, men hvis du spørger mig i overmorgen, kan det se anderledes ud, forklarer Pia Lange Christensen.

Pia Lange Christensen, formand for VisitAarhus, er glad for, at der er flere krydstogtskibe på vej til Aarhus, selvom det er på en trist baggrund.
Pia Lange Christensen, formand for VisitAarhus, er glad for, at der er flere krydstogtskibe på vej til Aarhus, selvom det er på en trist baggrund. Foto: VisitAarhus

Hun oplever, at der for krydstogtskibenes vedkommende er større og større interesse for de næststørste byer i landene - og det er jo så Aarhus i Danmark.

- Mange har besøgt hovedstæderne, og så kigger de mod de næststørste byer.

quote Gæsterne kan få en forsmag på vores region, og så kommer der forhåbentligt genbesøg.

Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus

Forberedelse

Nu handler det for VisitAarhus om at få overblikket over de mange skibe og at sørge for, at gæsterne får en god oplevelse, når de træder i land i Aarhus.

- Vi skal forberede ankomsten af skibene så godt som muligt. Gæsterne kan få en forsmag på vores region, og så kommer der forhåbentligt genbesøg, siger Pia Lange Christensen.

Hun understreger dog, at krydstogtturismen udgør en forholdsvis lille del af den samlede turisme i området. I alt genererer de 42 krydstogtskibe omkring 90.000 turister, som kommer typisk for en enkelt dag. Til sammenligning har man i løbet af et år 4,6 millioner overnatninger i løbet af et år.

Direktøren regner ikke med, at de ekstra skibe kommer til at give problemer i forhold til at få frivillige, som tager imod gæsterne på havnen og agerer guider.

- Vi har guider og velkomstværter, og vi kommer ikke til at mangle frivillige. Det er en rigtig populær og sjov opgave, så det bliver ikke noget problem, slår hun fast.

De 42 skibe, som VisitAarhus lige nu regner med anløber havnen i Aarhus, kommer mellem april og helt frem til december. Første anløb er 30. april, hvor amerikanske Voyager of the Seas med plads til 4.000 passagerer lægger til kaj.