Krig i lokalsamfund er eskaleret: - Vi måtte springe for livet
En lille og ganske undseelig grussti har fået folk på barrikaderne.
I Solbjerg syd for Aarhus har en højspændt konflikt mellem en privat grundejer og lokale borgere stået på i halvandet år.
Omdrejningspunktet er en sti, som mange solbjergensere bruger til at komme op i den lokale skov. Men ejeren af grunden, som stien krydser, har i sommeren 2021 afspærret stien med træstammer, hegn og skilte.
Aarhus Kommune vurderede, at afspærringen skulle fjernes, men sagen er nu havnet i Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Og mens tiden bare går og går, uden der bliver truffet en endelig afgørelse, bliver stemningen lokalt mere og mere anspændt.
Det er nu kommet så vidt, at Marianne Rudbeck Gylling har oplevet at skulle 'springe for livet', da hun sammen med sine to børnebørn på en lufte-tur med sin hund pludselig mødte ejeren af den jord, stien krydser.
- Jeg er rystet over episoden, det må jeg sige. Jeg vil kalde det vanvidskørsel, for bilen accelerede helt vildt, og i stedet for at blive på gruset, ræsede bilen ud i rabatten, fortæller Marianne Rudbeck Gylling.
Hun og hendes mand bruger stien til at gå tur på og lufte hund. Hvis man skal i skoven på anden vis, er det en flere kilometer lang omvej.
Ifølge Marianne Rudbeck Gylling har der været udtalt dårlig stemning mellem grundejeren og hende, hendes mand og andre lokale. Men ifølge hende toppede konfliktniveauet en dag, hvor hun var ude at gå sammen med sine to børnebørn på stien. Hun stod lidt bag drengene og samlede en hundelort op, da grundejeren kom kørende i høj fart i sin bil.
- Jeg stod foroverbøjet og så lyskeglen fra Teslaen og skyndte mig at sige til drengene, at de skulle træde ind til siden og ned på marken. Havde børnene stået 20-30 centimeter længere ude på stien, var de blevet kørt ned, siger Marianne Rudbeck Gylling.
Episoden er efterfølgende blevet anmeldt til Østjyllands Politi, som i en skriftlig kommentar over for TV2 ØSTJYLLAND bekræfter et generelt kendskab til lokale uenigheder, men forholder sig ikke specifikt til Marianne Rudbeck Gyllings oplevelse.
- 'Østjyllands Politi er bekendt med, at der er nogle lokale uenigheder vedr. en sti i Solbjerg. Det er ikke muligt for os at kommentere på en eventuel konkret hændelse fra området, og vi har på nuværende tidspunkt ingen yderligere kommentar til sagen.'
Robert Nielsen: Det er helt uhørt
Marianne Rudbeck Gylling er gift med Robert Nielsen, der er beboerformand for området Pilevangen, der ligger tæt på den omstridte sti. Robert Nielsen har gennem hele konflikten insisteret på at blive ved med at bruge stien, selvom grundejeren har afspærret den og sat skilte op.
- Min kone var meget rystet, da hun kom hjem. Det er helt uhørt at gasse op på vådt græs på en smal sti på den måde. Det er vanvidsbilisme. Jeg kan mærke, jeg bliver rystet over at snakke om det igen. Det er chokerende, siger han.
- Men hvis formålet var at afskrække og skræmme væk, så har det virket. For min kone tør ikke længere gå derop. Min datter har også forbudt mig at tage hendes børn med op i skoven ad den rute. Og sådan er der mange i byen, der simpelthen ikke tør andet end at holde sig væk, siger Robert Nielsen.
Selv insisterer han på at bruge stien, når han skal i skoven og lufte hund.
- Jeg vil ikke lade mig afskrække, for jeg mener ikke, det er hans ret at afspærre stien. Derfor opfordrer jeg også andre til at blive ved med at gå den ved op i skoven. Vi skal ikke lade os kue, siger Robert Nielsen.
Konflikt om sti i Solbjerg
Stien fra Solbjerg Hedevej til Tiset Hedevej er blevet spærret med store træstammer, metalhegn og kædelås.
Foto: Anette SolgaardDanmarks Naturfredningsforening henvendte sig til Aarhus Kommune, Natur og Miljø i slutningen af august 2021 med undren over en afspærring af en markvej beliggende ved Solbjerg Hedevej; matr.nr. 16b Solbjerg By, Tiset.
Den 16. september 2021 foretog Natur og Miljø en besigtigelse af markvejen og vurderede på baggrund heraf, at afspærringen var i strid med Naturbeskyttelseslovens adgangsregler (jf. Naturbeskyttelseslovens § 26).
Den 24. september 2021 sender Natur og Miljø et brev til ejer, hvori der varsles et påbud om at fjerne afspærringen.
Den 15. oktober 2021 giver Natur og Miljø ejer et påbud om at fjerne afspærringen af markvejen.
Ejer påklagede den 28. oktober 2021 denne afgørelse til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har den 8. juli 2022 oplyst, at sagen forventes at blive færdigbehandlet inden februar 2023.
Kilde: Natur og Miljø, Aarhus Kommune
Ingen kommentarer
Det er den 81-årige erhvervsmand Per Lauritsen, der ejer grunden, som stien krydser. TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt ind til den pågældende episode og hørt hans version af historien, men han er ikke vendt tilbage på opkald og beskeder til det telefonnummer, vi ellers før har været i kontakt med ham på.
Da TV2 ØSTJYLLAND i marts i år lavede et indslag om sti-konflikten, sendte han et skriftligt svar:
- 'Da vi købte ejendommen, undersøgte vi, om der var offentlig adgang til vor matrikel. Det er der ikke. Da vi kontaktede Aarhus Kommune bekræftede de, at der ikke er registreret nogen sti, og ’at ingen har ret til at færdes over privat grund, hverken med hjemmel i Privatvejsloven eller i Naturbeskyttelsesloven,’ som de skriver til os. Herefter afspærrer vi matriklen'.