Kommune siger nej til gummi
Det skal være slut med rester af gamle bildæk i kunstgræsbaner. Det mener rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R).
Det flyder med små sorte gummistykker på de aarhusianske kunstgræsbaner, men det skal være slut, hvis det står til rådmanden for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R).
- Vi må ikke spille hasard med vores miljø. EU lægger op til en lang indfasning, jeg mener, at vi bør være mere ambitiøse på klimaets vegne, siger Rabih Azad-Ahmad.
Rådmanden vil efter sommerferien sende en indstiling til byrådet, ligesom klubberne og andre interessenter vil have mulighed for at komme med input og kommentarer til planen.
Klar med en 5-punktsplan
På landsplan er der over 400 kunstgræsbaner i Danmark, og et nyt EU-forbud er vedtaget, at det skal være slut med gummi i de granulater, som mange kunstgræsbaner bruger.
Rådmanden vil gennemføre fem punkter, der over de kommende år skal afskaffe brugen af gummigranulater. Planen indeholder blandt andet, at fremtidige lejeaftaler for kunstgræsbaner til enhver tid kan stille nye og skærpede krav på grund af miljøhensyn.
Derudover er agendaen også at stoppe for anlæggelse af nye kunstgræsbaner med gummigranulat, stoppe for kommunalt tilskud til kunstgræsbaner med gummigranulat, og at kommunen arbejder for, at der sker en løbende udfasning af eksisterende baner med gummigranulat.
Hvor skal pengene komme fra?
Ifølge forslaget fra rådmanden skal der oprettes en pulje, som skal hjælpe klubberne med at betale merprisen på etablering af og udskiftning til baner med alternativer til gummigranulat. Konkret skal pengene komme fra resterende indtægter af salget af fodboldbaner i Kolt.
- Det er vigtigt, at vi med puljen holder hånden under vores vigtige foreningsliv og de mange ildsjæle. Jeg er sikker på, at EU's beslutning vil sætte turbo på udviklingen af bedre alternativer, siger Rabih Azad-Ahmad.