Kom med ned i et dansk beskyttelsesrum

Ruslands invasion af Ukraine har vakt truslen om et krig i Danmark til live. TV2 ØSTJYLLAND har besøgt nogle af de beskyttelsesrum, der skal beskytte danskerne i tilfælde af krig.

Hvor er det nærmeste beskyttelsesrum?

Det har mange danskere måske spurgt sig selv om i den seneste tid, hvor risikoen for krig i vores del af verden synes pludselig at være skudt i vejret, efter Ruslands aggressive krig i Ukraine.

I Danmark er der adskillige beskyttelsesrum, der bør kunne holde flere millioner mennesker i tilfælde af et angreb.

quote Hvis man er bange for radioaktivt nedfald efter en atombombesprængning, er det her et ret godt sted at sidde

Thorbjørn Jørgensen, beredskabsinspektør

Og selvom mange nok ikke ved det, har de muligvis allerede befundet sig i et af dem.

Nogle af dem er nemlig parkeringskældre, som beredskabsinspektør ved Østjyllands Brandvæsen, Thorbjørn Jørgensen, viser TV2 ØSTJYLLAND.

I det centrale Aarhus kan parkeringskælderen under Busgaden nemlig også fungere som flugtsted, hvis luftalarmerne pludselig lyder over byen.

- Hvis man kigger ned på gulvet, kan man se, at det er indrettet til det, siger han og peger ned på en metalramme i gulvet.

- Det er faktisk en væg, som kan hejses op og lukke af, forklarer han.

Beskyttelsesrummet i parkeringskælderen er med plads til cirka 1.500 mennesker det største i Østjyllands Brandvæsens område.

Venstre og Det Konservative Folkeparti ønsker en ny optælling af landets beskyttelsesrum. Der er mange af dem - men det ved flere østjyder ikke.

Som følge af Ruslands invasion af Ukraine ønsker flere partier i Folketinget, at der kommer en optælling af beskyttelsesrum i Danmark. Den seneste blev lavet i 2002.

I Aarhus Kommune er der 275 beskyttelsesrum af forskellig størrelse og alder. Eksempelvis finder man andre steder i byen beskyttelsesrum i lange betonrør dybt under jorden - en såkaldt betondækningsgrav.

- Hvis man er bange for radioaktivt nedfald efter en atombombesprængning, er det her et ret godt sted at sidde, siger beredskabsinspektør Thorbjørn Jørgensen.

Han viser TV2 ØSTJYLLAND rundt i beskyttelsesrummet, der kan huse op til 50 personer.

Her vil en lille blikspand udgøre toiletfaciliteterne, og vil man have frisk luft derned, vil det ske med armsving på en mekanisk ventilator.

Selvom langt de fleste beskyttelsesrum ikke har været i brug siden 1940'erne, kan de på få dage klargøres.