Imod udvidelse: 18 personer anholdt

En gruppe unge aktivister demonstrerede på Aarhus Havn imod havneudvidelsen, som ifølge dem er stik imod kommunens grønne ambitioner. Politiet har anholdt 18 personer.

"Når I smadrer vores verden, blokerer vi jeres!" står der på et stort gult banner. 

Debatten om udvidelsen af Aarhus Havn raser.

Men en gruppe unge græsrødder, som er imod udvidelsen, føler sig på trods af demonstrationer, optog og debatindlæg ikke hørt.

Derfor tyede omkring 60 demonstranter mandag morgen til civil ulydighed og blokerede Aarhus Havn. 

Der er anholdt 18 personer, oplyser Østjyllands Politi kort før klokken 14 mandag eftermiddag. Yderligere en del er sigtet efter ordensbekendtgørelsen, og enkelte befinder sig fortsat i området. Derfor er politiet også fortsat til stede for at sikre, at de ikke blokerer vejen igen. 

Ifølge TV2 ØSTJYLLANDS reporter på stedet begyndte anholdelserne kort efter middag. 

Demonstranterne blev enkeltvist slæbt væk og spurgt, om de ville gå frivilligt.

- Det er tydeligt, at demonstranterne gør, hvad de kan. Der er ikke nogen, der går med frivilligt, siger TV2 ØSTJYLLANDS reporter.

Anholdt Aarhus Havn demonstration


Demo havn anholdelse
Demo havn


Blandt andet sidder en person, som går under navnet Agurk, i en lygtepæl, og han har madpakke med, så han kan blive deroppe længe, oplyser TV2 ØSTJYLLANDS reporter på stedet. 

Politiet er til stede og har netop oplyst demonstranterne om, at de har ti minutter til at opløse forsamlingen. Ellers bliver de nødt til at gribe ind. 

- Vi er til stede og vil selvfølgelig helst finde en venlig løsning. Men hvis det bliver nødvendigt, hjælper vi med at flytte dem fra stedet. Det kan resultere i anholdelser, fortæller kommunikationsmedarbejder Jakob Christiansen fra Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er nemlig ikke en anmeldt demonstration, men lige nu har endnu ingen forladt stedet, og det virker ikke, som om de har tænkt sig at gøre det, lyder det fra stedet.

Lygtepæl havn demo

Ifølge TV2 ØSTJYLLANDS reporter på stedet er der ikke plads til demonstranterne i den ene politibil, som er på stedet. 

Demonstranterne sidder og ligger også på en af indfaldsvejene til Aarhus Havn. 

lygtepæl happening Havneudvidelse

- Gigantudvidelsen af Aarhus Havn er en kæmpe klimafælde, som baserer sig på fortsat overudnyttelse af jordens ressourcer og andre mennesker i navnet af økonomisk vækst, gemt bag et slør af falske teknologiske løsninger. Vi vil en ægte grøn og social retfærdig omstilling, hvor vi nedskalerer vores forbrug, ikke udvider. Derfor er vi en samlet bevægelse, der sætter foden ned i dag, siger Nicoline Petersen, som deltager i klimacampen, i en pressemeddelelse.

Demonstrationen startede på Rådhuspladsen i Aarhus.
Demonstrationen startede på Rådhuspladsen i Aarhus.

Demonstranterne mener ikke, at planerne om udvidelse og det kæmpe anlægsarbejde harmonerer med kommunens mål om klimaneutralitet i 2030.

Om aktionen

Allerede i weekenden var de unge klar og på klimacamp ved Grimhøj udenfor Aarhus, og det er altså denne camp, som blokaden er kulminationen på.

Her diskuterede de blandt andet, hvordan netop civil ulydighed kunne være med til at få politikerne på andre tanker, når havneudvidelsen skal diskuteres, og de malede bannere

- Vi står i en gigantisk klimakrise, og der sker ikke noget. Der bliver sagt en masse fine ting, men der bliver gjort utroligt lidt, siger Nicoline Petersen, der er talsperson for Klimafælden.

På klimacampen, der blev afholdt i weekenden, kunne de unge blandt andet deltage i workshops i civil ulydighed, oplæg om fossil infrastruktur og udvekslet erfaringer mellem aktivister.


Se indslag fra campen her: