Iben ventede på alvorlig besked i 40 år - da den kom, tilbød hendes bror at redde hendes liv

Iben Csösz Lorenzen skal efter lang ventetid have foretaget en nyretransplantation. Donoren er hendes bror, Hans Csösz.

Da Iben Csösz Lorenzen var 17 år, fik hun en besked, der ændrede hendes liv.

Hun får at vide, at hun kun er født med én nyre. Og den nyre der er, den har et problem med afløbet ned til blæren. 

Iben bliver opereret, og undtagen enkelte problemer har hun haft det godt siden. 

Men som 52-årig får Iben den alvorlige besked, hun har ventet på. 

- Min nyre er gået støt ned ad, og den nærmer sig funktionsgrænsen på 20 procent. Jeg bliver indstillet til at skulle transplanteres, siger Iben Csösz Lorenzen til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote Der gik lidt, før jeg forstod alvoren af, at seks mennesker vil gøre det for mig.

Iben Csösz Lorenzen

Iben er dog heldig med, at både tre familiemedlemmer og tre veninder melder sig som organdonor. Og efter grundige undersøgelser bliver hendes bror, Hans Csösz, valgt ud som donor. 

Hans Csösz får dog ikke muligheden for at donere sin nyre, inden en ny besked ændrer det hele. 

Kræftknude udskyder operationen

Iben får konstateret en kræftknude i det ene bryst. Knuden bliver opereret væk, men derefter skulle der gå mindst to år, før Iben kunne få sin transplantation. 

I mellemtiden begynder hun på urtemedicin, der hjælper på hverdagens problemer, men det får ikke nyren til at fungere bedre. 

- I løbet af sommeren 2021 kan jeg mærke, at jeg ikke har de samme kræfter længere og mine ben føles underlige. Så jeg siger, at det er ved at være tid til at få lavet transplantationen, siger nu 57-årige Iben Csösz Lorenzen. 

Søskendeparret skal nu have foretaget diverse undersøgelser, og hvis alt går efter planen, skal transplantationen ske efter påske. 

quote Det har ligget lidt i luften, siden hun var 17 år, så underbevidst har jeg forberedt mig på det.

Hans Csösz

Og gestussen fra både hendes bror, og de andre fem, der var villig til at donere, er ikke noget Iben tager for givet. 

- Jeg var helt overvældet, det var godt nok vildt. Der gik lidt, før jeg forstod alvoren af, at seks mennesker vil gøre det for mig. Men jeg vil også gøre det samme, hvis det var den anden vej, siger hun. 

Ingen tvivl

Lige siden Iben Csösz Lorenzen fik beskeden om, at hun kun havde én nyre, har Hans Csösz vidst, at han kunne være en mulig donor. Og derfor var han heller ikke i tvivl, da han blev spurgt. 

Iben Csösz Lorenzen fandt som 17-årig ud af, at hun kun var født med én nyre.
Iben Csösz Lorenzen fandt som 17-årig ud af, at hun kun var født med én nyre. Foto: Privat

- Jeg sagde ja med det samme. Det har ligget lidt i luften, siden hun var 17 år, så underbevidst har jeg forberedt mig på det, siger Hans Csösz til TV2 ØSTJYLLAND.

Og selvom Hans selv er fyldt 61 år, er han ikke bekymret for operationen. 

- Nej, det er jeg faktisk ikke. Det eneste er, hvis nogle af mine egne børn skulle have brug for en nyre. Det er den eneste overvejelse, jeg har haft. Jeg er bare glad for at kunne hjælpe, siger han. 

Opfordrer til donation

Ifølge Dansk Center for Organdonation blev der i 2021 foretaget 68 nyredonationer fra levende donorer i Danmark. Men tallene viser også, at kun to tredjedele af danskerne har taget stilling til, om de vil være organdonorer, når de dør.

- Generelt mener jeg, at der er for få, der er med i donorregisteret. Jeg har sgu svært ved at forstå dem, der ikke vil hjælpe til. En ting er som levende donor, men jeg kan ikke forstå dem, der vil undvære en lunge, hvis det kan hjælpe nogen, når de er døde. Folk kan have deres egen holdninger, men jeg har svært ved at forstå det, siger Hans Csösz.

Han bliver bakket op af sin søster.

Iben Csösz Lorenzen og Hans Csösz sammen med deres mor.
Iben Csösz Lorenzen og Hans Csösz sammen med deres mor. Foto: Privat

- Jeg taler med mennesker om det, når jeg overhovedet kan komme til. Men det er et yderst følsomt emne, og døden er lidt et tabu for mange mennesker, siger Iben Csösz Lorenzen.

Og derfor håber søskendeparret, at deres historie vil få flere til at melde sig ind i donorregisteret.

- Jeg har det fuldstændig firkantet. Hvis man vil stå som modtager, så er man nødt til at donere, siger Iben Csösz Lorenzen.