Hvad tænker en seriemorder? Det ved Florence
Psykologen Florence McLean har brugt de sidste 20 år på at grave sig ind i hjernerne på nogle af de værste forbrydere, man kan forestille sig.
Kan man spotte potentielle seriemordere, inden de begår deres første mord?
Ja, hvis du spørger Florence McLean fra Aarhus.
Hun er uddannet psykolog og blev tidligere i år certificeret i Criminal Profiling og Crime Scene Analysis.
- Det, man kan se, er, at rigtig mange opfylder nogle bestemte personlighedstræk. Mange af dem er blevet seksuelt misbrugt, socialt isolerede eller har identitets problemer, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
”Isolering er det værste”
Det, der motiverer Florence McLean, er at kunne bruge sin viden til at spotte serieforbrydere, inden de begår kriminalitet. Hun prøver med egne ord at vende metoderne fra Criminal Profiling på hovedet - og bruge dem præventivt.
I de seneste 20 år har hun fundet ud af, at der flere ting, der går igen hos seriemordere. Men især én ting skiller sig ud.
- De bliver holdt uden for fællesskabet, og er der noget, vi mennesker ikke kan klare, så er det at blive holdt uden for fællesskabet. Børn og unge vil faktisk hellere mobbes end at blive holdt udenfor, fortæller hun.
Vi har ikke ret mange seriemordere i Danmark, men vi har serievoldtægtsmænd, og det, der er interessant, er, at de har samme profil.
Hun fortæller, at social isolering er noget af det værste, mennesker kan blive udsat for.
- Vi er sociale væsner, og vi overlever kun i kraft af hinanden, forklarer Florence McLean.
Magt går igen
Samtidig ser psykologen ofte, at de mordere, hun har beskæftiget sig med, har adfærdsproblemer.
- De er ligeglade. De tager ting, hvis de har brug for dem, og de følger sig selv, og hvad de har lyst til, siger hun.
Helt Ærligt
I programserien Helt Ærligt kommer TV2 ØSTJYLLAND tættere ind på livet af en række interessante østjyder. I denne uge er det kommet til psykolog Florence McLean, der har brugt de sidste 20 år på at grave sig ind i hjernerne på nogle af de værste forbrydere, man kan forestille sig.
Mens flere af de ting, der er kendetegnende for gerningsmændene, varierer fra person til person, er der næsten altid én ting, der går igen.
- De har kontrol og magt. Ved stort set alle de seriemordere, jeg har undersøgt, handler det om magt, siger psykologen.
Serievoldtægt i Danmark
Da Florence McLean skrev sit speciale, ændrede hun sit fokus fra serieforbrydere til serievoldtægtsforbrydere.
- Vi har ikke ret mange seriemordere i Danmark, men vi har serievoldtægtsmænd, og det, der er interessant, er, at de har samme profil, forklarer hun.
Ifølge psykologen ser vi herhjemme det samme hos serievoldtægtsforbrydere, som de i andre lande ser ved seriemordere.
- Vi ved, at folk, der bliver traumatiseret og isoleret fra fællesskabet, det gør noget ved dem. Og nogle mennesker vender vreden indad, mens andre vender vreden udad, fortæller hun.
Kan du spotte en potentiel serievoldtægtsforbryder?
- Jeg vil i hvert fald med en rimelig sikkerhed sige, at her har vi med en person at gøre, som vi skal være meget opmærksomme på og være klar til at sætte ind mod, for ellers så risikerer vi, at han eller hun bliver farlig for andre.