Hospital skal spare 300 millioner: Op til 350 stillinger kan blive nedlagt

Ekstra byggeregninger fra det nye universitetshospital i Skejby er medskyldig i besparelserne, der kan gå ud over patienterne. Grotesk, lyder det fra regionsrådsmedlem

Nu er den foreløbige oversigt over de 350 stillinger, som formentlig skal nedlægges på Aarhus Universitetshospital klar: 25 overlægestillinger, 205 sygeplejerskestillinger, 35 bioanalytikerstillinger, 40 sekretærstillinger og flere andre. 

Det fremgår af et nyt skriftligt svar, som regionsrådsformand Anders Kühnau (S) har sendt til Mikkel Rasmussen, der er speciallæge og næstformand for Psykiatri-Listen.

I alt skal hospitalet spare 300 millioner kroner i år, og en af årsagerne er selve byggeriet af det nye hospital i Skejby. Det er nemlig blevet langt dyrere end beregnet, og det kan nu være med til at forringe den behandling, patienterne kan få på det nye supersygehus.

- Jeg synes, det er grotesk. Jeg er meget, meget, meget bekymret, fordi det kommer til at gå ud over patienterne, siger Mikkel Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND. 

I svaret til Mikkel Rasmussen skriver Anders Kühnau dog, at ”gennemførelsen af besparelserne ikke må forringe patientsikkerhed og behandlingskvalitet".

Mikkel Rasmussen er ikke i tvivl om, at de store besparelser ved Aarhus Universitetshospital kommer til at kunne mærkes, ikke kun for patienterne men også for de mange medarbejdere på hospitalet.

- Det kommer også til at gå ud over medarbejdernes arbejdsmiljø. Det hjælpe heller ikke til at fastholde personalet, så det har rigtig mange konsekvenser. Jeg er rigtig bekymret.

Danske Patienter: - Ekstra pres kan i sidste ende føre til dødsfald

Den holdning står Mikkel Rasmussen ikke alene med, også hos Danske Patienter er man bekymret over besparelserne.

- Hvis man laver besparelser i den her størrelsesorden, så kommer det til at gå alvorligt ud over patienterne. Når der kommer ekstra pres på sundhedsvæsenet, så ved vi, at det sidste ende kan det føre til at alvorlige fejl og dødsfald, siger direktør for Danske Patienter Morten Freil. 

Den høje pris på det nye supersygehus i Skejby, den udskudte indflytning og byggefejl er nogle af hovedårsagerne til de massive besparelser, som hospitalet skal igennem, men ifølge Morten Freil nytter det ikke noget, at man finansierer det gennem forringet drift.

- Det er udmærket, at man følger med tiden, men når man laver sådan nogle anlægsbyggerier, skal man have en margin, for der kommer altid nogle uforudsete udgifter. Det undrer mig hver gang, at man bliver overrasket over, at man kommer til at overskride budgetter, og så skærer man så på personale i stedet for.

- Kan godt forstå, at folk bliver forargede

De knap 300 millioner, der skal spares hos Aarhus Universitetshospital, er cirka 80 millioner mere end de først udmeldte besparelser for 2018. Formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb Hansen (S), kan godt forstå, hvis det for nogen lyder voldsomt:

- Jeg kan godt forstå, at folk bliver forargede, og det kan også undre mig, at der ikke er taget højde for nogle af de ekstraudgifter.

quote Jeg kan godt forstå, at folk bliver forargede, og det kan også undre mig, at der ikke er taget højde for nogle af de ekstraudgifter, der er.

Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland

Han vil ikke udelukke, at besparelserne kommer til at få betydning for behandlingen på Aarhus Universitetshospital.

- Der kommer til at mangle nogle ressourcer, men ledelsen siger, at de kan stå inde for fagligheden, lyder det fra Henrik Gottlieb Hansen.

Kommer det her til at koste liv?

- Det, synes jeg, er at stramme den. Men det har selvfølgelig betydning, når der er færre hænder. 

VIDEO: Se interviewet med formanden for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Henrik Gottlieb Hansen, her.

Vil have tilført midler

Hvis de planlagte nedskæringer skal undgås, så skal staten tilføre flere midler til sundhedsvæsenet.

Sådan lyder meldingen fra Henrik Gottlieb Hansen, og det håber han, at regionerne samlet vil kæmpe for i de kommende økonomiforhandlinger.  

- Nu står vi over for nogle økonomiforhandlinger. Så må vi i regionsrådet stå sammen også sammen med de fire andre regioner, og så må vi til økonomiforhandlingerne sige, at nu må der komme nogle flere midler ud til sundhedsvæsenet, siger Henrik Gottlieb Hansen.