Hospital reserverer flere sengepladser til corona-smittede

Aarhus Universitetshospital inddrager nu sengepladser fra sygehusets andre afdelinger for at gøre plads til flere indlagte med covid-19.

Afdelingen for infektionssygdomme går fra otte til 12 sengepladser til covid-patienter mandag morgen, og tirsdag morgen øger Akutafdelingen kapaciteten fra seks til 12 senge.   Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Et stigende antal indlæggelser af smittede med covid-19 og en forventning om yderligere pres får nu Aarhus Universitetshospital til at øge kapaciteten på hospitalets to centrale afdelinger for covid-19 smittede.

Afdelingen for infektionssygdomme går fra otte til 12 sengepladser til covid-patienter mandag morgen, og tirsdag morgen øger Akutafdelingen kapaciteten fra seks til 12 senge.  

Læs også Løs hund skræmte køer: Merete trampet halvt ihjel

- Vi kan se, at der bliver et tiltagende behov for sengepladser. Både til dem som skal udredes for covid-19, men også til dem som viser sig at være positive med covid-19.

- Det er ikke en dramatisk stigning, men vi vælger at handle i relevant tid, så det ikke kommer pludseligt, siger Jørgen Schøler Kristensen, lægefaglig direktør ved Aarhus Universitetshospital, til TV2 Østjylland.

Læs også Coronasmitten er stukket af: Nu lukker skole i en uge

I alt bliver der 10 nye sengepladser til covid-19 smittede. Hospitalsledelsen vurderer ikke, at det er nødvendigt lige nu at øge beredskabet på Intensiv.

Lægger pres på personalet

De ekstra sengepladser til covid-19 gøres muligt ved, at andre afdelinger nedsætter aktiviteten og frigør læger, sygeplejersker og sekretærer til at arbejde i de afdelinger, som modtager covid-19 patienter.

Jørgen Schøler Kristensen fortæller, at hospitalet i øjeblikket kører på normal drift, samtidig med at de behandlinger og operationer, som blev udsat på grund af covid-19 i foråret, også forsøges indhentet.

Læs også COVID-19 LIVE: 340 nye smittetilfælde i Danmark - igen to dødsfald

Derfor vil afdelingerne og personalet opleve, at de er mere pressede, end de plejer at være:

- Vi gør en indsats sammen med personalet for at holde hinanden godt orienteret og lave meget af det som frivilligt arbejde, så det er dem, som har overskuddet til det, der får vagterne, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Vi gør en indsats sammen med personalet for at lave så meget af det som frivilligt arbejde, så det er dem, som har overskuddet til det, der får vagterne.

Jørgen Schøler Kristensen, lægefaglig direktør, Aarhus Universitetshospital

Såfremt hospitalet kommer til at skulle inddrage flere pladser og personale til covid-19 smittede patienter, afviser Jørgen Schøler Kristensen ikke, at det kan blive nødvendigt at udsætte operationer igen:

- Vi kan ikke afvise, at vi må udsætte ligesom vi gjorde i foråret, for det er jo det samme personale, vi skal bruge i covid-19 behandlingen. Men der er vi ikke endnu, da det fortsat kan hænge sammen med ekstraarbejde for vores personale, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Jørgen Schøler Kristensen fortæller, at hospitalet i øjeblikket kører på normal drift, samtidig med at de behandlinger og operationer, som blev udsat på grund af covid-19 i foråret, også forsøges indhentet.

Flere sengepladser er muligt

Aarhus Universitetshospitals beredskab til covid-19 er opdelt i 6 faser, og kan skabe i alt 72 sengepladser og 29 intensivpladser til indlagte med covid-19.

Henover sommeren har hospitalet været i fase 0, indtil smitten steg særskilt i Aarhus Kommune og hospitalet åbnede for fase 1. Det er samme fase, som hospitalet nu igangsætter.

Læs også Mette fødte Hugo og græd fra morgen til aften

- Vi har gjort os nogle erfaringer i foråret for, hvornår vi får brug for ekstra pladser. Nu følger vi et system, hvor vi kigger på, hvor mange der bliver testet ved hospitalet, og hvor mange vi har indlagt, og det er så de to faktorer, der er for opadgående i øjeblikket, og derfor rykker vi på det, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Søndag er 95 personer indlagt med Covid-19 på de danske hospitaler. 424 personer er bekræftet smittede siden lørdag.

03:20

VIDEO: 3,4 procent af de ansatte på hospitalerne i Region Midtjylland har antistoffer mod coronavirus. I Aarhus er tallet på blot 1 procent. Se indslaget fra den 12. august 2020 her. 

Luk video