Henning har ventet i årevis på gangbro: - Ked af, at man løber fra sit ansvar

For fem år siden lovede en bygherre at genetablere en gangbro fra Skovvejen til Fiskerivej i Aarhus. Broen er endnu ikke bygget, og nu kræver politikere handling.

Henning Krogh Pedersen og de øvrige beboere på Skovvejen i Aarhus har ventet, ventet og ventet lidt mere. De savner den gangbro, som giver beboerne let adgang til fiskebutikker, restauranter og det spirende liv på Aarhus Ø.

Selvom de i 2016 blev lovet en ny gangbro, er der endnu ingen bro i syne.

- Herregud, det er en gangbro. Det er ikke en Storebæltsbro, der skal laves. Det er rimeligt simpelt, siger Henning Krogh Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Gangbro

Henning Krogh Pedersen bor i et af rækkehusene tæt på Cirkuskroen. Indtil 2016 brugte han og naboerne ofte gangbroen mellem Skovvejen og Fiskerivej.

- Broen har en god funktion til at binde to bydele sammen. Vandet og vores lille område heroppe på Trøjborg, siger Henning Krogh Pedersen.

quote Jeg er ked af, at man bare kan løbe fra sit ansvar på den måde, som det er sket her.

Henning Krogh Pedersen, beboer på Skovvejen

Da en bygherre fik tilladelse til at bygge seks nye punkthuse mellem de to veje, blev den gamle bro revet ned. Aarhus Kommune stillede krav om, at broen skulle genetableres, inden lejlighederne måtte tages i brug.

Aarhus Kommune endte alligevel med at give tilladelse til indflytning i lejlighederne. Til gengæld skulle bygherren så stille en bankgaranti på 3,8 millioner kroner til byggeriet af broen.

Nu er der så gået knap fem år, og broen er endnu ikke blevet genetableret. Arbejdet er blandt andet blevet udfordret af, at gangbroen nu også skal gå over letbanesporene.

- Jeg er ked af, at man bare kan løbe fra sit ansvar på den måde, som det er sket her. Det er ikke i orden, siger Henning Krogh Pedersen.

- Det er jo infrastruktur, som burde være der, efter at byggeriet er lavet. Derfor irriterer det mig, at en bygherre ved bare at sætte det i stå eller forlænge processen, kan slippe af sted med ikke at gøre det, han har lovet og som står i lokalplanen, siger han.

VIDEO: Det er vigtigt, at man kan stole på de planer, som kommunen lægger, når de bygger nyt. Sådan er virkeligheden bare ikke for beboerne på Skovvejen i Aarhus. Siden 2017 har de ventet på en gangbro, som skal give dem let adgang til restauranter, fiskebutikker og det spirende miljø på Aarhus Ø.

- Det her er et cirkus

Tilbage i april skrev Aarhus Stiftstidende, at Aarhus Kommune efter et møde med bygherren havde fået lovning på, at gangbroen står klar i andet kvartal af 2022.

TV2 ØSTJYLLAND ville gerne have spurgt den ansvarlige rådmand, Bünyamin Simsek (V), hvorfor han ikke er skredet ind noget tidligere – og hvor sikker han er på løfterne om, at gangbroen nu rent faktisk kommer. Bünyamin Simsek vil dog ikke deltage i et interview om sagen.

Sådan så den gamle gangbro mellem Skovvejen og Fiskerivej ud.
Sådan så den gamle gangbro mellem Skovvejen og Fiskerivej ud. Foto: Jørn Okbo

Næstformand i Teknisk Udvalg, Steen Bording Andersen (S), stiller til gengæld gerne op.

- Vi havde en klar aftale med bygherre om, at det skulle komme på plads, efter byggeriet stod færdigt. Det lykkedes ikke. For et halvt år siden havde vi fat i dem igen, og bygherren bedyrede, at nu var det lige på trapperne. Nu er vores tålmodighed virkelig ved at slippe op, siger Steen Bording Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Nu skal det her lykkes.

Steen Bording Andersen, næstformand, Teknisk Udvalg, Aarhus Kommune, Socialdemokratiet

Eftersom bygherren har stillet en bankgaranti, kan Aarhus Kommune sådan set selv indfri de 3,8 millioner kroner og sætte byggeriet i gang. Den mulighed ser Steen Bording Andersen som en sidste udvej, hvis ikke bygherren kommer i sving.

Hvorfor bygger I den ikke bare selv og sender regningen til bygherren?

- Nu vil vi i Socialdemokratiet tage den op over for rådmanden og høre, om der er virkeligt betryggende nyheder omkring det her. Ellers må vi måske tage hånd om det selv, for nu skal det her lykkes, siger Steen Bording Andersen.

- Jeg tænker, vi skal have nogle meget håndfaste garantier for, at det sker nu. Det her er et cirkus. Det er en meget vigtig åre for gående især, som binder byen sammen. Vi skal sætte meget kraftigt ind over det her.

Gangbroen skal efter de oprindelige planer gå mellem de to bagerste bygninger på billedet.
Gangbroen skal efter de oprindelige planer gå mellem de to bagerste bygninger på billedet.

Samme toner lyder fra formanden for Teknisk Udvalg, Viggo Jonasen (EL).

- Det her er for dårligt set fra indbyggernes og kommunens side, siger han.

- Jeg synes, det er noget rod. Det rigtige havde været, at kommunen havde sagt, at vi bygger den for din regning.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at komme i kontakt med bygherren via både telefon og mail, men det er ikke lykkedes.