Genåbningskrav vækker frustration hos store butikker: - Det giver ingen mening

ILVA i Aarhus er med sine 5.500 kvadratmeter underlagt skrappe krav for at kunne genåbne. Krav der ifølge butikschef og kunder ikke giver mening.

Tøjbutikker, guldsmede og møbelvarehuse har igen slået dørene op, og kunderne vælter ind. Men det er ikke alle butikker, der mærker glæde ved genåbningen.

ILVA i Aarhus er med sine 5.500 kvadratmeter underlagt ekstra skrappe restriktioner. Udvalgsvarebutikker på over 5.000 kvadratmeter må holde åbent mod tidsbestilling og for et meget begrænset antal kunder. ILVA i Aarhus må maksimalt have 21 kunder ad gangen.

Til sammenligning må butikker under 2.000 kvadratmeter have en kunde per ti kvadratmeter gulvareal. Det vil sige, at en forretning på 250 kvadratmeter må have 25 kunder. Dermed må de store varehuse på over 5.000 kvadratmeter have langt færre kunder end de små butikker i gågaderne. Den forskelsbehandling forstår ILVA’s butikschef Walther Madsen ikke.

- Selvfølgelig er vi rigtig glade for, vi har fået lov til at åbne op. Men jeg er også nødt til at sige, at det ikke rigtig giver nogen mening. 21 kunder er meget lidt, siger Walther Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Kunde: Det er underligt

Dagens kunder i ILVA har også svært ved at se logikken bag beregningen.

- Det er lidt sjovt lavet. I går var jeg i Ebeltoft i en lillebitte-bitte butik var vi i hvert fald ti mennesker, og man skulle hele tiden gå om bagved og ind foran hinanden. Det kan man jo undgå i så stor en butik som den her. Så jeg synes, det er lidt underligt, at det netop er de store butikker, hvor man har valgt at sige, at der skal bestilles tid forud og sådan noget, siger Freja Abildgaard fra Kolind til TV2 ØSTJYLLAND.

Butikschef Walther Madsen mener sagtens, man kan hæve det begrænsede antal.

- Jeg siger ikke, vi behøver at lukke 3-400 kunder ind, men 100 kunder kunne der sagtens være herinde, uden der var nogen som helst, der ville tænke over det, siger han.

Ordfører: Vi har åbnet til trods for myndighedernes anbefaling

Hos socialdemokratiet kan de godt forstå, hvis folk undrer sig over de store forskelle til krav om plads i butikkerne alt afhængig af størrelse. Men ifølge forbrugerordfører Malte Larsen (S) er arealkravet lavet for at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, siger forbrugerordfører Malte Larsen (S) .

- Myndighederne anbefalede os kun at åbne forretninger op til 5.000 kvm, men der var et politisk ønske om at også de store forretninger som møbel- og bilforhandlere skulle have mulighed for at åbne med deres relativt få kunder per kvadratmeter, dog for at give dem mulighed for at have åbent, og til trods for myndighedernes anbefalinger. Det medførte altså nogle noget stramme arealkrav, siger Malte Larsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Er det rimeligt, nu hvor du ser, hvordan det fungerer i praksis?

- Jeg synes, det er rigtig fint, at vi følger myndighedernes anbefalinger langt hen ad vejen. Men her har vi givet nogle butikker, der ikke var tiltænkt åbning, muligheden for alligevel at åbne og få omsætning i forretningen, siger han.

Clip0001-kopi.MXF.00_57_11_20.Still001

Isabel modtog uønsket penisbillede, men anmeldte det ikke: - Det var for skamfuldt

Politiaktion

Stor politiaktion efter voldsomt husspektakel lørdag aften - to personer anholdt

20201014-131336-A-1920x1277we

Regn, slud og snevejr over Danmark - her er der størst risiko for sne

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids