Gamle fag uddør: Margot er en af de sidste kvindelige gørtlere

På M. P. Bruuns Gade i Aarhus ligger en sjældenhed: en gørtler. Her huserer Margot Erstad, og hun er en af de sidste af sin slags

Biler suser forbi og fodgængere stopper op, kigger ind og så videre. Overfor er et nyt stort hotel skudt i vejret, men nede i kælderen i nummer 32 står Margot Erstad og kigger ud.

'GØRTLERI' står der med versaler på det store, grønne skilt over døren. Her har Margot Erstad haft sin butik i mere end 65 år.

quote Jeg tænkte dengang, at det kan da godt være, at du stopper, når du er 62 år, men det har jeg aldrig kunnet blive færdig til.

Margot Erstad, gørtler

- Jeg tænkte dengang, at det kan da godt være, at du stopper, når du er 62 år: Men det har jeg aldrig kunnet blive færdig til, siger Margot Erstad til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun har da heller aldrig fortrudt, at hun er fortsat, selvom hun i dag er 86 år. Hendes veninder misunder hende også, at hun har noget at tage sig til.

En af de sidste kvindelige gørtlere

En gørtler fremstiller og reparerer genstande i messing, kobber, bronze eller andre metaller. Og kvindelige gørtlere er der ikke mange af tilbage.

Gørtleren ligger på M.P Brunns Gade i det centrale Aarhus. 
Gørtleren ligger på M.P Brunns Gade i det centrale Aarhus. 

Når Margot Erstad engang ikke længere kan drive butikken, er der på nuværende tidspunkt ikke nogen til at tage over.

- Vi er så lille en familie, og jeg har ingen børnebørn heller. Og min datter hun er også for gammel, hun er allerede gået på førtidspension. Så det er også for sent, siger Margot Erstad med et grin.

Det er svært at få en specialforretning til at løbe rundt i dag. Derfor har mange klassiske erhverv det svært.

Kæmper til det sidste

Uddannelsen til gørtler i dag er et speciale under metalsmedeuddannelsen, men der er kun et fåtal, der har taget uddannelsen de senere år. Margot Erstad vil hellere end gerne være med til at hjælpe den rigtige person på vej, hvis vedkommende har interessen for faget.

quote Der er altid kommet en løsning i det her firma. Det har set sort ud så mange gange. Jeg nægter at tro på, at der ikke sker noget denne gang også.

Margot Erstad, gørtler

- Så skal det også være én, som interesserer sig for historie. Og hvis der er sådan én, så skal jeg nok være der, og prøve at hjælpe så meget, som jeg overhovedet kan, siger Margot Erstad.

Selvom det ser sort ud for gørtleriet i nummer 32, så tror Margot Erstad stadig på, at der nok skal komme én, som kan drive den over 100 år gamle forretning videre.

VIDEO: I april åbnede en ny udstilling 'Aarhus Fortæller', der viser, hvordan Aarhus blev til det Aarhus, vi kender i dag. Fra vikingetiden og frem til vores tid kan man opleve byens udvikling. 

- Der er altid kommet en løsning i det her firma. Det har set sort ud så mange gange. Jeg nægter at tro på, at der ikke sker noget denne gang også, siger Margot Erstad.

Du kan se mere fra gørtleren i indslaget øverst på siden.