Forening på gaden: Alle over 18 år skal automatisk være organdonor

'Organdonation – ja tak!' spredte lørdag sit budskab på Banegårdspladsen i Aarhus. Foreningen vil have borgerforslag vedtaget

01:28

VIDEO: Deltagerne i dagens aktion ønsker, at alle automatisk er organdonor, fra de fylder 18 år.

Langt størstedelen af danskerne går ind for organdonation, men under en fjerdedel har taget stilling. Det paradoks vil foreningen 'Organdonation – ja tak!' gøre op med. Lørdag var man på gaden i Aarhus.

- 90 pct. af os går ind for organdonation, men kun 22 pct. har registreret sig i donorregistret, fortæller stifteren af foreningen, Lasse Heidelbach, om baggrunden for aktionen.

Læs også Rekordmange vil give deres organer: Nyt hjerte reddede Hanne

Helt konkret ønsker han og de øvrige medlemmer af foreningen at få et borgerforslag til Christiansborg. Forslaget går ud på, at alle automatisk er organdonor, fra de fylder 18 år. Så skal man aktivt melde sig fra, i modsætning til i dag hvor det er omvendt.

Der er så mange, der ligger på hospitalerne og mangler organer. Jeg har en fætter, der mangler en lunge, som ikke er kommet endnu.

Victoria Gustavsen, Aarhus

I dag samlede man så underskrifter ind til at få forslaget på dagsordenen, og umiddelbart var der opbakning at spore fra aarhusianerne.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé. Folk må vælge det fra, hvis de ikke vil, sagde Susanne Gieselmann til TV2 ØSTJYLLAND.

02:13

VIDEO: Da Peter Munk-Pedersen for nylig fyldte år, ønskede han sig ikke gaver, men i stedet penge til organdonation fra familie og venner.

Luk video

Fætter venter på en lunge

Flere støttede initiativet af meget personlige årsager.

- Der er så mange, der ligger på hospitalerne og mangler organer. Jeg har en fætter, der mangler en lunge, som ikke er kommet endnu, fortalte Victoria Gustavsen.

Victoria Gustavsen (t.v.) støtter organdonation-forslaget, fordi hendes egen fætter venter på en lunge lige nu.

Lasse Heidelbach har også startet 'Organdonation – ja tak!' af personlige grunde. Han og konens datter har nemlig fået en ny nyre.

Læs også Forening: Alle skal stille organer til rådighed

- Før hun blev syg, havde vi heller ikke taget stilling til organdonation, så vi er ligesom alle andre, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han håber med borgerforslaget på i det mindste at få sat endnu mere fokus på organdonation.