Rekordmange vil give deres organer: Nyt hjerte reddede Hanne

Aldrig før har så mange taget stilling, til om de vil vil være organdonor, men der mangler stadig organer

00:36

VIDEO: Hør et interview med Hanne Knudsen, der har fået et nyt hjerte.

Det er 24 år siden, men minderne fra dengang står stadig lysende klart for Hanne Knudsen.

Hun fik i 1994 transplanteret et nyt hjerte, og uden det ville hun ikke være i live i dag.

Hvis der ikke havde været en donor dengang, ville jeg ikke have været i live i dag.

Hanne Knudsen, tidligere hjertepatient, Ebeltoft.

- Hvis jeg ikke var blevet transplanteret dengang, havde jeg aldrig oplevet mine egne børn vokse op, siger Hanne Knudsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Over 1 mio donorer

Det er 25 år siden, at lægerne foretog den første hjertetransplantation i Aarhus, og siden er antallet af tilmeldte til donoregisteret steget år for år, så der i dag er over én million tilmeldte.

 

Der er dog stadig brug for flere tilmeldte. Sidste år døde 32 patienter, imens de stod på venteliste til et nyt organ. Det viser tal fra organdonor.dk

- Hvis der var flere, der donerede, kunne vi give et tilbud til flere svært syge mennesker, siger Lars Ilkjær, der er ledende overlæge på afdelingen for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi på Aarhus Universitetshospital.

 

Tabu kan være forklaring

En af forklaringerne på, at der stadig mangler organdonorer kan være, at næsten halvdelen af danskerne ikke har talt med deres forældre om organdonation. Det viser tal fra Dansk Center for Organdonation.

Den ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital oplever ofte, at pårørende ikke ved, hvad deres afdødes ønske var, og derfor vælger de at sige nej til organdonation.

ALDER PÅ DONORER I 2017 I PROCENT

0-17 år: 4
18-24 år: 6
25-39 år: 11
40-49 år: 10
50-59 år: 27
60-69 år: 14
70+: 29

I 2017 var den ældste donor 84 år.

Tallene viser alderen på de 103 donorer, hvor donoroperationen blev påbegyndt  i 2017. I seks tilfælde viste det sig, at organerne ikke kunne anvendes til transplantation. Derfor var der samlet 97 donorer, hvorfra mindst ét organ blev transplanteret.
Kilde: Dansk Center for Organdonation

Er det jer, der er for dårlige til at informere folk om det?

- Der er ingen tvivl, om at det er vigtigt, at også hospitalsvæsenet informerer om det, men det er en rigtig svær situation at stå i, og derfor kan man lette den rigtig meget for sin familie, hvis man har taget stilling på forhånd, lyder det fra ledende overlæge Lars Ilkjær.

På borger.dk kan man tage stilling til, om man vil være organdonor eller ej, og om man gerne vil donore nogle af sine organer, når man dør.

Læs også Ny forskning: Grisen kan måske snart være organdonor