Faris er mønsterbryder: Han viser vejen ud af balladen

Faris Iraki er den første student i sin familie og et klassisk eksempel på en rollemodel og en mønsterbryder i et belastet boligområde

Her til aften blev 65 unge studenter fra Gellerup og Toveshøj hyldet i Foreningernes Hus.

Blandt dem var Faris Iraki, der som den første i sin familie har fået en studenterhue sat på hovedet. Forældrene er på førtidspension, og han må betegnes som en ægte mønsterbryder.

- Det føles underligt. Mine forældre har ikke de egenskaber til at hjælpe med lektierne, som andre børns måske har. Jeg skulle klare det hele selv, siger Faris Iraki til TV2 ØSTJYLLAND.

Det betød meget for Faris Iraki, da hans familie gav ham huen på hovedet. 
Det betød meget for Faris Iraki, da hans familie gav ham huen på hovedet. 

Faris Iraki er født i Aarhus og har boet i Gellerup store dele af sit liv. Hans forældre er palæstinensiske flygtninge fra Libanon, og på trods af at de ikke selv har fået en uddannelse eller job i Danmark, er det ikke noget deres søn har kunnet mærke.

- De har ikke sat begrænsninger op for mig. De har givet mig mulighederne for at prøve, hvad jeg havde lyst til, fortæller han.

Men på et tidspunkt var Faris Iraki faktisk på vej i en skidt retning. I boligområdet i det vestlige Aarhus havde han valgt de forkerte venner.

- Jeg var ikke i den bedste omgangskreds, før jeg kom i gymnasiet. Så tog min forældre fat i mig og sagde, og hvis jeg ikke rettede ind, ville de begrænse min frihed, siger Faris Iraki i dag.

quote Vi skal fejre og anerkende, at de er lykkes gennem hårdt arbejde. Forældre og lokalsamfundet skal bakke op om sådanne rollemodeller.

Jacob Bundsgaard

Med til fejringen af Faris Iraki og de andre studenter i Gellerup i dag var borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S) og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (RV). De mener begge, at unge som Faris kan være med til at vende udviklingen i det uroplagede område.

- Når unge uddanner sig, viser de vejen ud (af balladen, red.). Vi skal fejre og anerkende, at de er lykkes gennem hårdt arbejde. Forældre og lokalsamfundet skal bakke op om sådanne rollemodeller, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Selvom der altså var lutter glæde og optimisme til festen i Gellerup onsdag aften, så viser de kolde facts, at der klart er plads til forbedring. Kun en tredjedel af unge med anden etnisk baggrund end dansk og med ufaglærte forældre er mønsterbrydere og får en ungdomsuddannelse.

- Vi skal sætte tidligere ind, få forældreopbakning og hylde rollemodellerne. Nu skal de her unge gå ud og vise deres hue frem og vise, at de er lykkes, siger Rabih Azad-Ahmad.

Øverst på siden kan du indslaget med Faris Iraki. Herunder kan du komme med til fejringen i Foreningernes Hus og høre interviewene med Jacob Bundsgaard og Rabih Azad-Ahmad.     

 

 

Spærring af Silkeborgvej

Skudepisode i vejkryds: Patronhylstre fundet og vidner efterlyses

Konflikt vej rute 26

Bil hejst 17 meter op i luften: Konflikt blusser op igen

80_percent

play Politikere: Drop lempelse af dyrevelfærdslov

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog Pårørende til AstraZeneca-dødsfald kræver erstatning af Danmark

vaffelbageriet fjellerup

Danmarks bedste ishus ligger i Østjylland

kollegievænget

Mand ville "pløkke" hel familie ned - Nu er han fængslet

Dagens mest læste