Er der ulve i dit nabolag? Nyt online-atlas giver dig svaret

Hvor i Danmark er der ulve, og hvornår blev de set? Det giver Naturhistorisk Museums såkaldte ulveatlas dig svaret på

Naturhistorisk Museum Aarhus' nye ulveatlas giver dig hurtigt svar på, om der er spottet ulve i dit område og hvornår. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus / Aarhus Universitet / Thomas Boesdal

- Mon det var en ulv, jeg så på gåturen i går aftes? 

Det spørgsmål har Naturhistorisk Museum Aarhus efterhånden svaret på hundredevis af gange. 

Vi vil gerne have, at folk kan se, at det nytter noget at indberette viden om ulvefund.

Kent Olsen, Naturhistorisk Museum Aarhus

Hver gang er danskernes observationer blevet tastet ind i den nationale ulvedatabase, som museet har ansvaret for. Den database kan alle nu få et kig ind i ved hjælp af et online kort, der findes på www.ulveatlas.dk.

På den måde kan man hurtigt få svar på, hvor og hvornår ulve er blevet spottet i Danmark. 

Selvom atlasset viser, at der ikke er gjort nogen observationer i det område, man bor, kan man dog ikke være helt sikker på, at der ikke dukker en ulv op. 

Læs også Ulveobservatør: Den danske natur har brug for ulven

- Hvis det er en stedfast ulv, så vil den komme frem på kortet over tid. Men der er stort set ikke et sted i Jylland, og sågar også på Fyn, hvor ulvene ikke kan bevæge sig hen, siger Kent Olsen, forsknings- og samlingschef på Naturhistorisk Museum Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND. 

Håber på flere henvendelser

Naturhistorisk Museum Aarhus håber, at det nye online kort vil føre til, at flere kontakter dem, hvor de tror eller ved, at de har set ulv. 

- Vi vil gerne have, at folk kan se, at det nytter noget at indberette viden om ulvefund. For vi vil gerne sikre en velunderbygget information om, hvor der er truffet ulve og hvornår, siger Kent Olsen. 

Læs også Dødt rådyr på boldbane vækker undren: Er det en ulvs værk?

Kent Olsen håber også, at den nye mulighed for at følge ulvenes færden kan fjerne noget af den frygt, som der måtte være blandt danskerne. 

Kun de sikre tæller

Det nye atlas viser kun de observationer, hvor man er helt sikker på, at der er tale om en ulv. 

- Hvis der for eksempel er et billede, hvor ulven vender hovedet væk, så vil det ikke tælle med på kortet. For ulve kan ligne hunde rigtig meget, siger forsknings- og samlingschefen. 

Kortet fortæller, i hvilket område ulveobservationerne har fundet sted, men det er ikke muligt at udpege præcis hvilken skov eller hvilket lille område, der er tale om. Det skyldes hensyn til både lodsejerne og ulvene.