Dramatisk museum nomineret til international pris

Besættelsesmuseet i Aarhus er nomineret til den ældste og mest prestigefyldte museumspris i Europa.

Besættelsesmuseet i Aarhus er nomineret til årets museum i Europa - European Museum of the Year Award 2022. Her skal museet kæmpe med 58 andre museer om prisen.

Det er de blandt andet for deres udstilling om at leve under krigen i Aarhus. Og hos museet er begejstringen for nomineringen helt i top. 

- Vi synes, det er helt fantastisk, og kan nærmest ikke få armene ned, siger museuminspektør hos Besættelsesmuseet, Søren Rasmussen.

Du kan også komme under Gestapo-forhør på museet.
Du kan også komme under Gestapo-forhør på museet.

På Besættelsesmuseet er der blandt andet en forhørscelle, hvor man som besøgende kan få en fornemmelse af, hvordan det kunne have set ud, hvis man var under forhør af Gestapo. 

Udstillingen tager udgangspunkt i de svære valg og dilemmaer aarhusianerne havde under 2. verdenskrig i årene 1940-1945. 

På skærmen kan man se en oversigt over bombninger i Aarhus.
På skærmen kan man se en oversigt over bombninger i Aarhus.

Livet under krigen er stadig yderst relevant at tale om i dag, lyder det fra museumsinspektøren.

- Det er en voldsom oplevelse, vi udsætter vores gæster for, men vi mener, det er en vigtig refleksion, den her oplevelse skaber, siger Søren Rasmussen og fortsætter: 

  - Hvis man kigger på Europa og ser, hvordan det udvikler sig med en vis bekymring. Bare i EU kan vi jo se, hvordan der er nogen lande, der begynder at lægge noget pres på de demokratiske værdier. Det er klart noget, som besættelsestiden og 2. verdenskrig er en advarsel om.

Det er den 4.-7. maj, at vinderen af prisen bliver afsløret på en international museumskonference.