Det brune guld: Kaffegrums bliver til lækker håndsæbe

Fire aarhusianske iværksættere har forstået at udnytte et affaldsprodukt til at skabe en forretning

01:56

Der bliver lavet og drukket millioner af kopper kaffe hver dag, og det giver så også millioner kilo kaffegrums, der nærmest per automatik bare ryger i skraldespanden.

Men fire unge mænd fra Aarhus beviser nu, at det faktisk er en dum idé.

De har formået at anvende kaffegrumsets gode egenskaber til at udvikle flere produkter – i første omgang lanceres håndsæbe med kaffegrums.

Vi lancerer en håndsæbe med 20 pct. kaffegrus, som er super lækker.

Simon Krag Christensen, medejer, GRUMS

- Dermatologisk har kaffegrums mange gode egenskaber – det har olie i sig, antioxidanter og er rigtig godt for huden. Vi lancerer en håndsæbe med 20 pct. kaffegrums, som er super lækker, fortæller medejer af GRUMS, Simon Krag Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Han, partneren Rasmus Nørgaard samt de to sidste ejere af GRUMS tror fuldt ud på projektet. Ideen er kommet fra et gammelt husmorråd, der gik på, at kaffegrums var godt at blande i sæben for at få olie af fingrene.

Læs også 21 ton affald sorteret på godt fire måneder

Råvaren skaffer iværksætterne gratis fra primært Aarhus’ kaffebarer.

- Det har vist sig, at virksomhederne har været gode til at afgive grumset uden beregning, siger Rasmus Nørgaard.

Et af de steder, der giver kaffegrums til de unge mænds projekt, er kaffebaren på Aarhus Street Food. Her gøres det for at skabe en grøn profil og ikke bare smide brugbare produkter væk.

De unge iværksætteres håndsæbe med kaffegrums skulle efter sigende være rigtig god for hænderne. 

På sigt håber folkene fra GRUMS, at kaffegrumset kan bruges til meget mere end håndsæbe. Ifølge dem er det brune guld oplagt som gødning, biobrændsel, luftfjerner og meget mere.

- Vi håber, at vi kan omvende folks opfattelse af, at kaffegrums kun er et affaldsprodukt, til at det også kan genanvendes, siger Simon Krag Christensen.

Du kan se et indslag om kaffegrums-projektet øverst i artiklen. Her kan du blandt andet høre, hvorfor kaffebarer bakker op om firmaet.