Den perfekte øl!
Forskere sætter humle på formel
En gruppe forskere fra Aarhus Universitet har sat sig for at finde formlen på den perfekte øl.
- Det lyder simpelt, men man tager fejl. Ølbrygning er en uhyre avanceret biologisk proces, hvor rigtig meget kan gå galt undervejs, forklarer Christian Dannesboe, adjunkt, Aarhus Universitet:
- Der skal meget lidt til for at give øl en uønsket bismag. Det kan være alt fra et kim i luften, der går i tanken eller en temperatur, som er lidt for høj eller lidt for lav, når man tilsætter gæret. Og har man endelig fundet frem til en god opskrift og bryggemetode, der virker, så kan det være særdeles vanskeligt, at ramme den samme smag igen.
Se: Ølbrygger med jern i ilden
Christian Dannesboe står i spidsen for Aarhus Universitets nye højteknologiske bryghus, som endnu ikke har fået sit navn.
I dag ved man endnu ikke nøjagtigt, hvad det er, der går galt, når øl får en bismag. Meget tyder på, at det er et komplekst samspil af faktorer.
Og det er dette samspil, forskere og studerende fra Aarhus Universitet er godt i gang med at kortlægge.
De har indrettet et lille bryggeri med højt specialiseret sensorteknologi, som kan overvåge bryggeprocessen ned til mindste detalje. Her vil de finde formlen for den perfekte øl. Et ambitiøst mål, men ikke urealistisk, mener Christian Dannesboe:
- Jeg tror helt klart på, at det kan lykkes. Vi har gennemført mere end 50 fermenteringer og er allerede nået langt med at identificere de faktorer, der har indflydelse på bismag. Det betyder, at vi kan optimere forholdene i bryggeprocessen. Vores mål er at stå med en øl, der smager af det valgte korn, den valgte ristning, det valgte bitterstof og ikke noget som helst andet. Det er en perfekt øl. Og så skal vi selvfølgelig have præcise data for, hvordan vi har gjort det, så vi kan gøre det igen og igen, siger Christian Dannesboe.
Kilde: Aarhus Universitet, Science and Technology
Se mere i indslaget øverst på siden.