Datter mistænker far for at stå bag Højbjergmordet

En mand, der kaldes 'Repræsentanten', mistænkes for at have slået Marie Lock-Hansen ihjel - nu har 'Repræsentantens' datter skrevet en bog

'Nej, nej, skreg hun, og så skreg hun ikke mere.'

Sådan lyder det i en lydoptagelse fra december 1967. Det er Irma Rasmussen, der er hushjælp for parret Lock-Hansen, der taler. 

Irma har netop været vidne til mordet på 43-årige Marie Lock-Hansen - et mord, der måske er det mest mystiske og omdiskuterede i danmarkshistorien.

Mordsagen er fortsat uopklaret på trods af, at politiet brugte omkring 100.000 efterforskningstimer og afhørte 20.000 personer. Hele sagen fylder 57 meter på hylderne hos Østjyllands Politi. 

quote Hans adfærd var ekstremt voldelig. Han var et dobbeltmenneske.

Lene Pors om sin adoptivfar

I en ny bog, 'I skyggen af Højbjerg', beskriver Lene Pors sin opvækst med en adoptivfar, der måske var gerningsmand til Højbjergmordet. I bogen stiller hun spørgsmålet: 'Kan min far være morderen?'

Lene Pors tegner et portræt af faren som et uhyggeligt dobbeltmenneske: Udadtil en ulasteligt klædt forretningsmand og senere også folketingspolitiker for Det Radikale Venstre - indadtil en psykopat og hustyran. 

- Hans adfærd var ekstremt voldelig. Han var et dobbeltmenneske. Han kunne pludseligt vende på en tallerken og så blive et uhyre, siger Lene Pors til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND har besøgt Lene Pors, der i en ny bog mistænker sin adoptivfar for at være manden bag Højbjergmordet. 

Maries Morder

Marie Lock-Hansen var gift med Oscar, der var civilinginør og en velhavende mand. Kort før drabet fandt sted, lavede de to en ægtepagt, der i tilfælde af Oscars død ville sikre hans hustru en stor del af formuen.

Denne ægtepagt kan være skyld i drabet på Marie Lock-Hansen. Det mener Peer Kaae, der som den første journalist har fået adgang til dele af sagens dokumenter. 

I 2017 udgav han bogen 'Maries Morder', hvori Peer Kaae lancerede en ny teori og udpegede en mulig gerningsmand.

Per Kaae dokumenterede i bogen, at Oscar Lock-Hansen godt vidste, at han ikke var far til den søn, som han havde fra et tidligere ægteskab. For at dække over skandalen betalte han i årevis penge til sin tidligere hustru - indtil han fik nok og lavede ægtepagten.

Portrætfoto af Oscar Lock-Hansen.
Portrætfoto af Oscar Lock-Hansen.

Repræsentanten

Det er bogens teori, at drengens biologiske far får nys om ægtepagten og kommer for at hævne sig ved at myrde Marie Lock-Hansen.

Drengens biologiske far kaldes 'Repræsentanten' - og er den selvsamme mand, Lene Pors kaldte for far.

Vi vil ikke nævne 'Repræsentantens' navn i denne artikel, da han døde for flere årtier siden og derfor ikke har mulighed for at svare for sig. Det er udelukkende Peer Kaaes research, der udpeger ham som mulig gerningsmand.

Lene Pors har kun kendt teorien om 'Repræsentanten' i et par år og ved ikke, hvad hun skal tro.

Foto Lene Pors med sin adoptivfar, der kaldes 'Repræsentanten'.
Foto Lene Pors med sin adoptivfar, der kaldes 'Repræsentanten'.

Var hendes far virkelig manden, der skød og dræbte Marie Lock-Hansen med en Walther P38 på dørtrinnet til den store villa på Hestehavevej i Højbjerg?

- Han kunne godt være iskold over for familien og over for mig. Men han har haft koldblodigheden til at dræbe et andet menneske, det ved jeg ikke, siger Lene Pors.

'I skyggen af Højbjerg' er netop udkommet på forlaget Turbine.

VIDEO: I 2007 lavede Pelle Bank og Jesper Sterum fra TV2 ØSTJYLLAND et prisbelønnet dokumentarprogram om Højbjergmordet, som du kan se her.