Bazar-ejer om kæmpe aktion: - Det er at skyde med store kanoner

- Jeg synes nok, at det er mange mennesker at stille med. 130 fra offentlige myndigheder for at kigge et center efter, siger ejer af Bazar Vest

Det var alt for voldsomt, da 130 myndighedspersoner onsdag troppede op i Bazar vest i Aarhus.

quote Det er at skyde med ret store kanoner for at finde nogle ting, der ikke er i orden. 

Olav de Linde

Det mener i hvert fald ejeren af Bazar Vest, Olav de Linde.

- Jeg synes nok, at det er mange mennesker at stille med. 130 fra offentlige myndigheder for at kigge et center efter, siger Olav de Linde.

Adgang til kameraer

De 130 myndighedspersoner kom fra Skat, Arbejdstilsynet, Fødevarestyrelsens Rejsehold og politiet.

Formålet med aktionen var at tjekke, om de erhvervsdrivende i Bazar Vest overholder lovgivningen på myndighedernes områder.

- Det er at skyde med ret store kanoner for at finde nogle ting, der ikke er i orden. Vi har i forvejen 97 kameraer oppe. De kameraer har myndighederne også adgang til, så de meget let kan holde øje med, hvem der går ud og ind i butikkerne, siger Olav de Linde.

- Det ville ikke koste nær så meget for samfundet, siger Olav de Linde.

VIDEO: Funktionsleder i Skat Jan Øland fortæller her om onsdagens aktion i Bazar Vest.

Travl dag for SKAT

SKAT havde på forhånd udvalgt 43 virksomheder til kontrol. Her blev der blandt andet spurgt ind til ansættelsesforhold og bogføring. Ifølge fagdirektør i SKAT Jim Sørensen viste aktionen, at omkring halvdelen af de udvalgte virksomheder havde problemer med at overholde lovgivningen på området.

To af virksomhederne drev uregistreret virksomhed. 15 virksomheder er blevet pålagt logbog på grund af mistanke om sort arbejde. Og i alt kan 21 virksomheder se frem til yderligere kontrolbesøg. Seks af SKATs sager vil blive overdraget til relevante myndigheder, da der er mistanke om socialt bedrageri.

Lukkede restaurant

Fødevarestyrelsens Rejsehold gav sanktioner til 15 ud af 16 udvalgte virksomheder. Sanktionerne blev blandt andet givet for manglende hygiejne og vedligeholdelse. Hos en af virksomhederne stod det særlig slemt til. Her besluttede Fødevarestyrelsens Rejsehold at lukke restauranten.

Arbejdstilsynet udstedte i alt 15 påbud. Blandt for overtrædelse af rygeloven, glatte gulve og risiko for nedstyrtning.

Flere virksomheder har modtaget påbud og sanktioner i forbindelse med onsdagens fælles aktion i Bazar Vest. Arkivfoto.
Flere virksomheder har modtaget påbud og sanktioner i forbindelse med onsdagens fælles aktion i Bazar Vest. Arkivfoto. Foto: Aktion

CVR- og CPR-nummer

Ejeren af Bazar vest mener, at de gør tilstrækkeligt for at tjekke de erhvervsdrivende, der lejer sig ind i Bazar Vest. Mange bliver sorteret fra.

- Når folk vil have en butik i Bazar vest, spørger vi til deres baggrund, og hvad de vil lave. Tit og ofte får de svaret, at det ikke er godt for dem at starte en butik. Men hvis de vil starte en butik, skal der være CVR-nummer. Herude kræver vi også CPR-nummer, så vi har materialet i orden, siger Olav de Linde.

- Derudover er glade for, at vi her i Bazar Vest kan skabe jobs til 250-300 mennesker, der har en rigtig dårlig baggrund til at kunne komme ind på det danske arbejdsmarked. Det er vi stolte af, siger Olav de Linde.

Øverst kan du se ejer af Bazar Vest, Olav de Linde, forholde sig til onsdagens store aktion i Bazar Vest.

Bazar Vest

Bazar Vest, der åbnede i 1996, er Nordens største basar med 110 butikker på 18.000 kvadratmeter. Det er beliggende på Edwin Rahrs Vej i Brabrand, en bydel i Aarhus.

Bazar Vest ligger i nærheden af Gellerupparken og er et tiltag fra byggeselskab Olav de Linde for at styrke erhvervsudviklingen, specielt blandt de mange indvandrere. Den muslimske friskole, Lykkeskolen, er nabo.