Babyer besøger plejehjem: De ældre bliver helt pjattede

Et nyt legestueprojekt skaber liv og glade dage på plejehjem i Aarhus. Sanglege og dans er både for babyer og ældre.

"Se min kjole, den er rød som rosen" blev der i dag sunget af både små og store lungers fulde kraft. 

Beboerne på Tranbjerg Plejehjem fik her til formiddag besøg af 15 små børn og deres forældre til legestue. Legestuen var den første i rækken af legestuer på plejehjem, der fra i dag af finder sted på ti forskellige plejehjem i Aarhus.

quote Det er tydeligt, at børnenes besøg har betydning for de ældres humør resten af dagen. Der er fest og ballade endnu. De ældre går stadig og griner og synger på gangene.

Lone Hindborg, forstander, Tranbjerg Plejehjem

At dømme ud fra børnenes første besøg hos de ældre, tegner det sig til at blive en succes.  

- Vi var usikre på, hvor mange der ville dukke op, men pludselig strømmede børn, forældre og bedsteforældre ind. Det var helt fantastisk, siger forstander på Tranbjerg Plejehjem, Lone Hindborg, til TV2 ØSTJYLLAND.

Legestuerne fungerer som åbent hus på plejehjemmene hver uge. Her kan folk på barsel eller bedsteforældre komme forbi med deres babyer eller børnebørn og være sammen med beboerne.

Plejehjemmene er blevet udstyret med legetøj og pusleudstyr, og så er der tilkoblet en rytmiklærer, der sætter gang i leg og sang. 

Store og små tommelfingre 

Både børn og ældre legede med på navneleg, fløj med flyvemaske og sang "Tommelfinger tommelfinger hvor er du" på Tranbjerg Plejehjem. Til stor glæde for begge generationer.

quote Det giver så god mening at samle de to generationer og udnytte den glæde, der opstår, når vi synger, danser og leger sammen

Esra Alici Pedersen, projektleder, Legestuer på plejehjem

- De ældre lyste fuldkommen op, skraldgrinede og blev helt pjattet i legen med de små, der sendte store smil, når de fik øjenkontakt med de ældre, siger Lone Hindborg.

Blogger og projektleder, Esra Alici Pedersen, står bag legestuerne på plejehjemmet med 283.000 kr. i støtte fra Sundheds- og ældreministeriet. For hende handler projektet om, at vi skal blive bedre til at komme hinanden ved - også på tværs af generationer. 

- Både forældre på barsel og de ældre på plejehjemmene har tiden. Derfor giver det så god mening at samle de to generationer og udnytte den glæde, der opstår, når vi synger, danser og leger sammen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

"Tommelfinger tommelfinger hvor er du?" Både børn, forældrer og beboerne på Tranbjerg Plejehjem sang med til legestuen på Tranbjerg Plejehjem. 
"Tommelfinger tommelfinger hvor er du?" Både børn, forældrer og beboerne på Tranbjerg Plejehjem sang med til legestuen på Tranbjerg Plejehjem.  Foto: Privat

Leg vækker minder og store grin 

På Tranbjerg Plejehjem ser de frem til næste fredag, hvor børnene igen indtager opholdsstuen på plejehjemmet.

- Det er tydeligt, at børnenes besøg har betydning for de ældres humør resten af dagen. Der er fest og ballade endnu. De ældre går stadig og griner og synger på gangene. Legen vækker minder fra da de selv var børn eller var forældre til små børn, og det sætter sig i kroppen, siger Lone Hindborg.

Legestuerne finder sted samme dag hver uge i et givent tidsrum. Der er ingen aldersbegrænsning på legestuerne med undtagelse af Sandkåsvej.

Plejehjem med legestue