Sådan taler du med dit barn om corona

Mange aflyste arrangementer betyder, at børn igen for alvor mærker corona-epidemien.

Aflysninger i sidste øjeblik er mere reglen end undtagelsen under det nuværende smittetryk.

For børn er det utrygt, at planer hele tiden bliver lavet om og hvis der ovenikøbet er forskel på, hvordan forældrene i en klasse reagerer på de skiftende retningslinjer, kan det også medføre en del bekymringer.

I den situation er det rigtig vigtigt, at forældrene får talt åbent med børnene om, hvad det er, der sker, fortæller psykolog Morten Prahl til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har med meget angst at gøre og vi reagerer forskelligt på den angst, siger han.

- Ingen ved, hvad det helt rigtige er at gøre i denne her corona-situation og den usikkerhed må vi leve med. Vi bliver nødt til at stå ved, at vi ikke er sikre, for børnene kan godt mærke det uanset, uddyber Morten Prahl. 

Corona-situationens skiftende anbefalinger, opfordringer og retningslinjer skaber usikkerhed. Fælles for dem er nemlig, at de ofte kan fortolkes, og det fører en del forvirring med sig. Særligt mange forældre har måtte træffe svære valg på deres børns vegne om diverse arrangementer. Genrefoto

Voksen med styr på det

Mange skoler, SFO´er og klubber aflyser i disse dage forskellige arrangementer, men i visse situationer er det op til den enkelte forælder selv at vurdere, om barnet må deltage eller ej. Det skaber en stor usikkerhed både hos forældrene og hos barnet. For er det mest forsvarlige, at blive hjemme eller er det okay at deltage?

- Jeg synes ikke, man skal inddrage børnene i beslutningerne. Børn har brug for en voksen, der har styr på det, siger Morten Prahl.  

Det er vigtigt, at de voksne sørger for ikke at give hinanden skylden for aflyste arrangementer. Skyldspilen bør pege hen på coronavirusset, lyder det fra psykologen. 
Det er vigtigt, at de voksne sørger for ikke at give hinanden skylden for aflyste arrangementer. Skyldspilen bør pege hen på coronavirusset, lyder det fra psykologen.  Foto: Johannes Arne Viktor Skoog / TV 2 Grafik

Vigtigt skyldsspørgsmål

I de situationer, hvor hverken skole eller SFO har aflyst et arrangement, men det i stedet er op til den enkelte forælder at beslutte, om man vil sende sit barn afsted, er det vigtigt at tænke sig om, når man taler med barnet. 

For selvom man som forælder måske kan mene, at skolelederen eller SFO-lederen burde aflyse, så virker det skræmmende på barnet, hvis forælderen taler grimt om lederen, forklarer psykologen. 

- Det er vigtigt, at man gør opmærksom på, at det er coronaen, der har skylden, når noget skal aflyses, siger Morten Prahl. 

- Hvis vi giver hinanden skylden, så skaber det mere angst. Uanset om det er andre forældre, en skoleleder eller regeringen, der får skylden. Det er mere farligt for et barn, hvis der er en ond skoleleder end hvis man bare siger, at det er coronaens skyld. 

Irma Mogensen har sammen med seks andre kvinder lavet en bog om livet samt madopskrifter fra deres liv

Livskloge damer vil have unge til at forstå de gamle retter

Oliven spejderne er blevet kåret som årets lokale forening i Region Midtjylland

Fra 0 til 100 medlemmer på 22 måneder: Oliven Spejderne kåret som årets forening i Region Midtjylland

118243415_1037632156654418_3697383581706940053_o

playAarhus-rapper blev lagt i håndjern ’uden grund’: - Politiet bør bære kropskameraer

IMG_4734

Kvinde er dødssyg af kræft – men hun kan ikke få kørsel til hospitalet

Bonus til solcellenaboer collage

playForhøjet bonus på vej til solcellenaboer som Heidi: - Ingen kompensation kan dække tabet

Untitled collage (6)

play Sygeplejersker på corona-afdeling går grædende hjem dag efter dag: - Vi føler os utilstrækkelige