Alice har op mod en halv million bier – og det er ikke helt ufarligt

I 12 år har Alice Nørgaard fra Langballe været biavler. Hun elsker sine bier, selvom de ikke altid er lige søde ved hende.

- Det er den, der redder mit liv, siger Alice Nørgaard, imens hun trækker i sin biavlerdragt.

Den gør hende tryg ved at færdes tæt på sine op mod en halv million bier. Også selvom der har været episoder, hvor de har gjort hende ondt.

- Jeg oplevede et år, at der var en rigtig gal en, hun stak mig lige på min brystvorte. Altså igennem tre lag tøj, bh og alting, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

En ældre mand med pung og træsko

Alice Nørgaard plejer og passer sine bi-familier på tolvte år. Passionen startede ved et tilfælde, da et vennepar fortalte om en ny hobby, de havde fået.

- Min mand og jeg tænkte simultant, og nu siger de, de er begyndt at spille golf. Men det var de ikke, de havde været på biavlskursus hele vinteren, og var meget fascinerede af det, siger hun.

Biernes måde at leve på fascinerer Alice Nørgaard. - En bi er ingenting i sig selv, det er den kun i kraft af alle de tusinde andre. Alt det, de gør, gør de for andre og for at få hele det her liv til at fungere, siger hun.
Biernes måde at leve på fascinerer Alice Nørgaard. - En bi er ingenting i sig selv, det er den kun i kraft af alle de tusinde andre. Alt det, de gør, gør de for andre og for at få hele det her liv til at fungere, siger hun.

Det inspirerede Alice Nørgaard, som dermed blev udfordret på sine fordomme om, hvilken type menneske man skulle være for at kunne avle bier.

- Jeg havde ellers et billede af, at en biavler var en ældre mand med en pung i den ene lomme og træsko på. Men det kunne jo lige så godt være mig.

Smagen af nyslynget honning

Hun begyndte med at afskaffe sig tre stader sammen med en ven, og derefter tog interessen fart.

- Så lærer man at lave aflæg, hvilket vil sige, at man lærer, hvordan man laver en familie. Og så i stedet for at have tre, så har man fire og så fem. Og ja, nu har vi 12.

Selvom det var venneparret, der for alvor gav hende motivationen til at starte op som biavler, så blev de første byggesten allerede lagt, da hun var en lille pige.

Alice Nørgaard sammenligner denne skefuld honning med smagen af sommerens første jordbær.
Alice Nørgaard sammenligner denne skefuld honning med smagen af sommerens første jordbær.

- Min legekammerats bedstefar havde bier, og der kom vi jo og legede som barn. Og så i løbet af sommeren havde han slynget honning. De producerede ikke så meget, men der kom en stor, brun syltekrukke ind fyldt med nyslynget honning.

- Vi måtte have lov at spise alle de franskbrødsmadder med nyslynget honning på, vi havde lyst til. Og det er sådan en sanseoplevelse, der har sat sig.

Skal huske at lukke dragten

Det er også den søde smag af honning, der får hende til at trække i biavlerdragten gang på gang, selvom hun godt ved, at det kan gå galt, hvis hun ikke passer på.

- Jeg havde en nybegynder med nede for at kigge bier sammen med mig, og jeg var optaget af at forklare til ham, hvad vi gik og lavede, så jeg havde ikke fået lukket de sidste fem centimeter af min dragt.

- Det fandt de lynhurtigt ud af, og så fløj der fire-fem stykker rundt inde i min hætte. Eller de fløj ikke ret længe, for de stak. Og det blev jeg sådan ret bange for. For at blive stukket inde omkring luftvejsorganerne, det er ikke så godt.

Alice Nørgaard var heldig at slippe fra situationen i god behold, og selvom det var en ubehagelig oplevelse, har det ikke fået hende til at lægge sin hobby på hylden.

- Nej, det skal jeg da ikke. Jeg skal bare huske at lukke min dragt. 

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

Dagens mest læste