Aarhusiansk hospitalsfysiker modtager pris for kræftforskning

En hospitalsfysiker har udviklet en ny teknologi inden for strålebehandling

Knap 285.000 danskere lever ifølge Kræftens bekæmpelse med en kræftdiagnose. Genrefoto. Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Hospitalsfysiker og kræftforsker Thomas Ravkilde modtager Ung Fysiker-prisen 2018 på 10.000 kr.

Thomas Ravkilde er fra Stjær i Skanderborg Kommune, og han modtager prisen for sit forskningsarbejde inden for emnet strålebehandling af bevægelige tumorer.  

- Teknologien kan give en mere præcis strålebehandling. Den kan være med til at give patienten en bedre behandling og mindske bivirkningerne. Det er en bedre og mere skånsom behandling, fortæller Klaus Seiersen, der er formand for Dansk Selskab for Medicinsk Fysik (DSMF). 

Læs også Skole foreslås lukket i Norddjurs: - Forfærdelig stemning

Thomas Ravkilde er meget glad for at have modtaget prisen. 

- Jeg er vældig glad og beæret over at have vundet prisen, fortæller han. 

Prisen er blevet uddelt af DSMF, som er imponeret over Thomas Ravkildes arbejde.

Thomas har udført et imponerende stykke arbejde inden for et forskningsområde med stor international bevågenhed, hvilket er med til at placere dansk strålebehandling i den absolutte verdensklasse.

Klaus Seiersen, formand for Dansk Selskab for Medicinsk Fysik

- Thomas har udført et imponerende stykke arbejde inden for et forskningsområde med stor international bevågenhed, hvilket er med til at placere dansk strålebehandling i den absolutte verdensklasse, siger han. 

Thomas Ravkilde.

Første behandling med den nye metode 

I juni 2018 behandlede Aarhus Universitetshospital for første gang i verden efter den nye metode.

- Det er vigtigt at give en så nøjagtig stråledosis som muligt. Det er den teknologi, som Thomas har udviklet, et godt redskab til, fortæller Klaus Seiersen.

Jeg vil tro, at man indenfor et år eller to vil kunne implementere og bruge metoden på sygehusene.

Thomas Ravkilde, prismodtager af Ung-Fysiker Prisen 2018 

Det er ikke en metode, der benyttes dagligt endnu. Den skal først anvendes og afprøves i bestemte rammer. 

- Jeg vil tro, at man indenfor et år eller to vil kunne implementere og bruge metoden på sygehusene, fortæller Thomas Ravkilde.

I juni 2018 behandlede Aarhus Universitetshospital for første gang i verden en patient med Thomas Ravkildes nyudviklede metode. Foto: Henning Bagger - Scanpix

Prisen uddeles til en nyuddannet hospitalsfysiker på baggrund af det videnskabelige forskningsarbejde, der er udført i forbindelse med uddannelsen. Klaus Seiersen har været med til at vurdere de tre udvalgte forskningsprojekter.

- Formålet er at motivere og belønne dem for at lave et forskningsarbejde. Det er med til at understøtte, at man gør en god indsats, fortæller han.

Læs også Region vil lukke 55 busruter: Anne-Lise får svært ved at besøge familien