30.000 skoleelever deltager i masseeksperiment

Skæring Skole ved Aarhus er en af de 329 skoler, der deltager i det store eksperiment.

Hvordan står det til med indeklimaet i landets klasselokaler, og påvirker det koncentration og trivsel? 

Det er omkring 30.000 elever på landsplan netop nu med til at undersøge i 'Masseeksperiment 2021'. 

Sammen med forskere fra Center for Indeklima og Energi ved Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby, er eleverne med til at samle data ind til undersøgelsen. Blandt andet på Skæring Skole nord for Aarhus, hvor 7.a udførte deres del af eksperimentet torsdag. 

- Det er et rigtig godt projekt, for det hjælper også os, siger Ludvig Elleberg Abat til TV2 ØSTJYLLAND.

Sammen med klassekammeraten Kristian Kjær Jensen, har han netop målt CO2-indholdet i luften i klassen. Tallet siger 2000, og måleren står på 'meget højt' - et godt stykke over 'max anbefalet'.

- Det er ikke så tit, vi får luftet ordentligt ud, så sidder man herinde, og luften er meget tyk, siger han.

Oplever det på egen krop 

Og det er netop en del af meningen med det store eksperiment, at skoleeleverne selv får syn for sagen, når det kommer til indeklima.

- Hvis man skal flytte noget, så er det altid en fordel, at alle dem, der er med, føler, at de har et ejerskab, siger matematik- og fysiklærer på Skæring Skole, Jens Koed.


Han har derfor budt eksperimentet velkommen i klassen. 

- Hvis de er med i det, har ejerskab i det og også godt kan se, at vi kan gøre noget bedre og at det også kommer os til gode, så vil det også give en større motivation for, at de er med til de handlinger, vi skal udføre bagefter, siger han. 

Og for Ludvig Elleberg Abat er der en meget god grund til, at man får luftet ordentligt ud, så man bedre kan koncentrere sig.

- Det er jo ikke så fedt, hvis man ikke kan koncentrere sig på samme måde. Så er det ikke sikkert, man når at lave det, man skal. Og så får man lektier for, siger han. 

Tidligere masseeksperimenter har vist, at over halvdelen af danske klasselokaler har en CO2-koncentration over det acceptable niveau.