100 meter høj skorsten væltet på Aarhus Havn

Det kunne være gået rigtig galt, men heldigvis kom ingen personer noget til, da en stor skorsten væltede på Aarhus Havn omkring midnat.

Kl 11.00 artiklen er opdateret med reaktion fra Aarhus Havn Rettet: Tidligere fremgik det, at der var tale om en skorsten fra DLGs bygning. Det er ikke korrekt, oplyser virksomheden. Der er tale om nabobygningen, der er ejet af Himmerlands Grovvarer.

Kort efter midnat væltede en 100 meter høj stålskorsten fra en bygning på Vilnagade ned over vejen ved havnekajen på Danziggade og Vilnagade og videre ud i havnebassinet. 

Torsdag morgen ligger skorstenen stadig der, hvor den væltede, fortæller vagtchef Per Bennekov. 

- Det kan sagtens komme til at tage hele dagen og måske også flere dage at rydde op dernede, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Torsdag skal tekniske undersøgelser vise, hvordan det kunne gå så galt, at skorstenen væltede. 

Der har været kraftig vind i løbet af natten, og det vil blive en del af de tekniske undersøgelser: 

- I den tid skorstenen har stået der, har der været kraftigere vind end det her. Det skal vores teknikere undersøge, siger Per Bennekov. 

Skorsten set oppe fra bygningen 
Skorsten set oppe fra bygningen  Foto: Øxenholt Foto

Politiet har også konstateret, at ét af de store spændebånd, der skulle holde skorstenen er bristet. Det kan også være en del af forklaringen. 

- Det er noget af det, vi kan gisne om lige nu, siger vagtchefen. 

Han fortæller, at det kunne være endt meget værre, end det gjorde natten til torsdag. 

- Der er stadig en aktiv virksomhed. Der er et selskab i bygningerne, og der kommer lastbiler til og fra hele tiden, og der kunne sejle både i havnebassinet, så når det skulle være, så var det det rigtige tidspunkt, siger vagtchefen. 

En stor del af skorstenen ligger i havnebassinet torsdag morgen
En stor del af skorstenen ligger i havnebassinet torsdag morgen Foto: Øxenholt Foto

Han forventer, at området vil være afspærret hele torsdag og måske flere dage frem i forbindelse med tekniske undersøgelser op bjærgning af skorstenen. 

Det vil dog ikke gå udover den almindelige trafik, da der kun er trafik til og fra DLG-bygningen, der bliver ramt af afspærringen.

Afspærringen af området gælder også den del af havnebassinet, hvor skorstenen ligger. Det oplyser Aarhus Havn.

- Aktuelt forestår tekniske undersøgelser af hændelsen, hvorfor skibstrafikken i det pågældende havnebassin i nogen grad kan være påvirket indtil skorstenen fjernes.

- Aarhus Havn ejer arealet, men ikke bygninger og installationer. Vi er i tæt dialog med Himmerlands Grovvarer og de øvrige virksomheder, der er berørt af hændelsen. Desuden er vi i gang med at opsætte bøjer i havnebassinet med henblik på at omdirigere skibe i området, fortæller havnedirektør Thomas Haber Borch i en pressemeddelelse.

Sådan ser det ud inde i den bygning, der blev ramt af skorstenen
Sådan ser det ud inde i den bygning, der blev ramt af skorstenen Foto: Øxenholt Foto