Tørke og ingen regn i sigte: Østjysk by er landets tørreste

Rekordvarm maj er også på vej til at blive den tørreste i 59 år

Et vandingsanlæg vander en rapsmark ved Karup i Midtjylland, mandag den 21. maj 2018. Maj tegner til at blive rekordvarm og usædvanlig tør og solrig. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Mange steder i landet er græsset nu mere gult end grønt, og støvet fra marker og grusveje bliver hvirvlet til vejrs ved blot den mindste vind.

Det knastørre vejr i maj giver nu udfordringer for haveejere og ikke mindst landmænd, hvor tørken nu for alvor begynder at gøre ondt flere steder i landet.

Læs også Bier stjålet: - Det gør mest ondt, at en kollega står bag

På landsplan har maj indtil videre kun budt på 11 millimeter regn, og havde det ikke været for et uvejr med skybrud, regn og torden Kristi himmelfartsdag ville vi blot have fået det halve.

Den landsdel, som har fået mindst nedbør, er Bornholm, hvor det er blevet til sølle fire millimeter de seneste tre uger.

Midt- og Vestjylland har fået mest med 17 millimeter regn, men det er blot en tredjedel af den mængde, som man normalt får på en hel maj.

Nedbør indtil videre i maj opdelt i regioner. Bornholm er tørrest med fire millimeter, mens Midt- og Vestjylland har fået 17 millimeter regn i maj. Foto: TV 2 Vejret

Østjysk by er lige nu landets tørreste

De byer, som har fået allermindst nedbør i maj, er dem, som helt undgik regnen under uvejret Kristi himmelfartsdag.

Landets tørreste by i maj indtil videre er Harlev, som ligger lige vest for Aarhus. Her har man kun fået 2,0 millimeter regn, oplyser klimatolog på DMI, Mikael Scharling.

Den seneste regn faldt helt tilbage på den 3. maj.

I Horsens og Store Jyndevad har man fået 2,1 millimeter regn, mens Hvidovre og Nexø har måttet nøjes med sølle 2,2 millimeter.

De fem tørreste byer i Danmark fra den 1.-22. maj 2018. Alle byer har haft 20 regnfrie dage i perioden.  Foto: TV 2 Østjylland

I den anden ende af skalaen finder man Rosilde ved Nyborg, som blev ramt af et voldsomt skybrud Kristi himmelfartsdag. 

Her har maj indtil videre budt på 52,8 millimeter regn, hvoraf de 41,4 millimeter kom blot på en halv time under skybruddet.

DMI's tørkeindeks, 

der på en skala fra 1 til 10 udtrykker risikoen for tørke i Danmark, ligger lige nu på 6,8 for landet som helhed, hvilket betyder, at der generelt er en 'forøget risiko for tørke'.

Læs også Kinesere til kaffe og kringle: Dansk hygge tiltrækker turister

Tørken vil blive mere omfattende

Tørrest er det i den nordlige og østlige del af landet, hvor man nogle steder nærmer sig et tørkeindeks på otte.

Og der er stor risiko for, at tørken de kommende mange dage blot bliver mere omfattende.

Det er nemlig ikke til at vride en dråbe regn ud af prognoserne resten af denne uge, og de byger, som der tidligere var udsigt til senere på ugen, ser ligesom vandet i den danske muld ud til at være fordampet op i den blå luft.

Læs også Mere varme på vej - så lunt bliver det i den nye uge

Solrigt og varmt vejr fortsætter

Faktisk tyder alt på, at det knastørre vejr fortsætter mere eller mindre måneden ud, og samtidig bliver det varmere og varmere.

I weekenden kan temperaturerne nogle steder komme op på 27-28 grader i strålende solskin.

Maj 2018 kan meget vel slutte helt uden regn af betydning, og således kan måneden være på vej til at blive den tørreste i 59 år.

Den tørreste maj nogensinde målt herhjemme kom i 1959, hvor der kun kom ni millimeter regn på landsplan.

Femdøgnsskemaet fra TV 2 VEJRET den 22. maj 2018 med de enkelte dages forventede maksimumtemperaturer.  Foto: TV 2 Vejret

Tørt som aldrig før, da Danmark vandt EM i fodbold

Den længste og mest intense tørkeperiode oplevede Danmark tilbage i 1992, som i de flestes hukommelse nok overskygges af Danmark EM-triumf i fodbold.

Fra den 12. maj og helt indtil den 10. juli 1992 faldt der stort set ingen regn i Danmark.

Landet var så tørt, som man aldrig havde set det før, og sankthansaften måtte flere steder i landet fejres uden bål, da der for længst var indført afbrændingsforbud.

Juni 1992 er den tørreste måned nogensinde målt i Danmark, og på landsplan faldt der kun sølle én millimeter regn.   

00:32

VIDEO: Her kan du se vejrudsigten for tirsdag og de kommende dage i Østjylland.

Luk video