Pas på i solen - UV-indeks kan nå ekstremt niveau

UV-indekset kan nå det højeste niveau i mindst tre år.

Husk solcremen i dag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Tirsdag blev årets foreløbigt varmeste dag med 27,2 grader, og onsdag kan følge trop.

SOMMERDAGE 2020

  • 1. juni: 25,5° (København og Vestervig)
  • 2. juni: 26,2° (København)
  • 15. juni: 25,6° (Tylstrup)
  • 16. juni: 27,2° (Kastrup)
  • Sommerdage i alt i 2020: 4

Varm sommerluft befinder sig fortsat over Danmark, og derfor vil vi med sikkerhed opleve årets femte sommerdag - den tredje i træk.

Allerede inden middag kan temperaturen være steget til over 25 grader, og ud på eftermiddagen vil termometrene i det centrale Jylland kunne vise 27 grader - måske endda 28 grader.

 

Lokale byger?

I modsætning til tirsdag er atmosfæren over Danmark en smule mere ustabil. Det er med til at øge sandsynligheden for byger, der kan dannes i eftermiddagstimerne over Midtjylland. Jo varmere det bliver, jo større mulighed for byger vil der være.

 

Hvis bygerne opstår, vil de dog være lokale, men da der ikke er megen strømning i atmosfæren over os, så kan der falde ganske store nedbørmængder på kort tid.

Pas på solen

Langt de fleste af os vil dog opleve meget smukt vejr med masser af solskin, men man skal være ekstra opmærksom i dag.

 

Kombinationen af maksimal solhøjde over Danmark på denne tid af året og et ozonlag, som er tyndere end normalt, får mængden af ultraviolette stråler til at nå et helt usædvanligt højt niveau i Danmark - det højeste i mindst tre år.

 

Derfor kan UV-indekset, som normalt højest kan blive omkring 7,0 i Danmark, nå en værdi på ekstreme 7,4. Det betyder, at en dansker med lys hudtype gennemsnitligt vil blive solskoldet på blot 25 minutter, hvis ikke man har solbeskyttelse på.

De kommende dage vil UV-indekset fortsat ligge omkring syv.