Overblik: Her er hovedpunkterne i regeringens medieudspil

Regeringen præsenterede torsdag sit bud på, hvordan fremtidens danske medielandskab skal forandres. Få overblikket her

Kulturminister Mette Bock (LA) præsenterer torsdag regeringens medieudspil. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

I samarbejde med tv2.dk

Besparelser på Radio24syv, færre DR-kanaler og en ny tv-kanal med kultur og musik.

Sådan lyder nogle af hovedpunkterne i det medieudspil, regeringen torsdag har præsenteret. Det nye medieforlig skal løbe fra 2019 til 2023.

Læs også DF: Uacceptabelt at regioner skal spare to procent årligt

Kulturminister Mette Bock (LA) fortæller, at regeringen med sit medieudspil vil sikre fire "vigtige balancer".

- Der er behov for, at vi får taget nogle dybe spadestik i forhold til hvor hurtigt medierne udvikler sig, siger Mette Bock.

Konkret drejer de fire balancer sig om: 

- Balancen mellem den ældre og yngre generations medieforbrug

- Balancen mellem statsejede og private medier

- Balancen mellem gamle og nye medier

- Balancen mellem landsdækkende og lokale samt regionale medier

Læs også Medie: Regeringen vil skære regionerne med to procent

Mediestøtten falder

Udspillet er allerede blevet kritiseret for at skære markant i både DR og Radio24syv. Dele af kritikken går på, at det vil gå ud over dansk produceret indhold.

Kulturminister Mette Bock medgiver, at den samlede mediestøtte vil falde, men det er ikke ensbetydende med dårligere eller mindre public service-indhold, siger hun.

- Hvis man giver mere fleksible muligheder for at tjene penge på reklamer og for at sende musik og genudsendelser, er det et spørgsmål om indhold, mere end det er et spørgsmål om, hvor mange kroner, der tilflyder.

Hovedpunkter i regeringens medieudspil

Radio24syv beskæres med en tredjedel
Radio24syv skæres ned med en tredjedel, når radiokanalen genudbydes. Den nuværende sendetilladelse udløber ved udgangen af oktober 2019. En kommende ejer får mulighed for reklameindtægter, sådan er det ikke i dag.

Dele af TV 2 sættes til salg
40 procent af TV 2 skal sættes til salg. I dag er TV 2 en statsejet public service-station.

TV 2-regionerne skal spare
TV 2-regionerne skal spare to procent om året de næste fem år. Det er ikke første gang, de otte regionale tv-stationer er blevet pålagt sparekrav. I 2015 skulle de spare to procent.

Public service-pulje udvides
I dag er der en såkaldt public service-pulje, hvor ikke-licens-finansierede medievirksomheder kan søge til produktion af dansk tv-drama, tv-dokumentar og børne- og ungdomsprogrammer. Der 35 millioner kroner i puljen årligt. Det beløb vil regeringen hæve gradvist frem mod 2022, så der sidst i aftaleperioden er cirka 220 millioner kroner årligt.
Fremover vil alle platforme (dog ikke print) med audiovisuelt indhold kunne få støtte. Foruden drama, dokumentar og børne- og ungdomsprogrammer vil dansk kulturindhold i fremtiden også kunne få støtte. Ansøgerne skal selv bidrage med mindst 50 procent af produktionsomkostningerne.
DR kan fortsat ikke søge om midler fra puljen.

DR mister to tv-kanaler
DR skal skære to tv-kanaler af de nuværende seks tv-kanaler væk.

Ny tv-kanal i udbud
Der skal sættes en ny tv-kanal i udbud, der skal indeholde kultur, oplysning og musik.

Ny radiokanal i udbud
Der skal sættes en ny digital radiokanal med klassisk musik i udbud.

Ophæver forpligtigelse til at købe dansk film
DR's og TV 2's nuværende forpligtelse til at købe dansk film ophæves. Samtidig øges den øvrige filmstøtte med i alt 120 millioner kroner årligt.

Digitale medier fritages for moms
Regeringen vil reagere på det, den ser som en skævvridning af mediemarkedet. Derfor vil den fritage digitale medier fra moms. Iværksætterstøtten for nye trykte og elektroniske medier øges desuden for at bidrage til udviklingen af nye formater og forretningsmodeller.

DR skal stille produktioner til rådighed for andre medier
Alle DR's digitaliserede programarkiver skal stilles til rådighed for borgerne inden aftaleperiodens udløb. DR skal også stille DR-egenproduktioner, som DR ikke selv anvender eller aktuelt planlægger at anvende, til rådighed for andres medieplatforme mod betaling, lyder det i udspillet.

FM-radio forsvinder
Senest i 2021vil der blive slukket for FM-signalet, så der kun er digitale (DAB) kanaler. I Norge er der allerede slukket for FM-signalet.