Olie skyllet op på østjyske strande: Forsvaret følger situationen

Borgere i områderne mellem Samsø, Horsens Fjord og Vejle Fjord opfordres til at holde øje

Billede fra As Vig, hvor der søndag formiddag er fundet olie. Foto: Politiet

Det er et portugisisk containerskib Victoria, der er gået på grund nordøst for Fyns Hoved. Positionen er markeret med den røde ring på dette kort fra MarineTraffic.

1 af 2

I samarbejde med tv2.dk

Forsvarets patruljeskibe har fundet tegn på olie på vandet, mens olie også er skyllet ind på flere strande omkring Endelave og Juelsminde.

Siden det portugisiske fragtskib Victoria fredag aften stødte på grund ved Fyns Hoved, har forsvaret kontrolleret området med fly og skibe.

Nu opfordrer Forsvaret borgere i områderne mellem Samsø, Horsens Fjord og Vejle Fjord til at holde øje.

- Vi har fået henvendelser fra flere steder. En borger på Endelave har set noget, der kan være olieklumper ved bredden, og politiet har nu fundet tegn på olie i vandet ved As Vig. Et af patruljeskibene har for ganske få minutter siden også fundet tegn på olie i vandet, oplyser vagtholdslederen hos Forsvarets Operationscenter i en pressemeddelelse

Læs også Holder øje med Endelave og Østkysten efter grundstødning

Dog er det endnu for tidligt entydigt at slå fast, at olien strammer fra containerskibet.

Der er hul på olietanke

Det 179 meter lange skib gik på grund klokken 19.15 fredag aften. Skibet blev beordret til at kaste anker.

Vi er endnu ikke sikre på, hvor stort et udslip der er tale om. Olien har en tendens til at ligge og flyde lige under overfladen.

Vagtholdslederen hos Forsvarets Operationscenter

- Der er hul på tanke, der indeholder olie, men vi kan ikke endeligt sige, om der er sket lækage, eller hvor stor den i givet fald er, siger vagtholdslederen.

- Olien flyder oven på det vand, der trænger ind i tanken, og vandstanden i tanken er steget betragteligt. Hullet er formentlig omkring 9 meter under vandoverfladen, og det kan være en hjælpende faktor i forhold til at holde på olien, da trykket på den dybde kan være med til at holde olien inde.

Skibet ligger søndag eftermiddag stadig for anker. Vejret skal blive roligt nok til, at en dykker kan undersøge skaderne.

Miljøskibe er sat ind

Forsvaret har indsat miljøskibene Marie Miljø og Gunnar Thorsen og to patruljefartøjer, som holder øje med vandet og er klar til at udsætte flydespærringer, hvis det skulle vise sig nødvendigt.

Containerskibet Victoria (her på et tidligere foto) ligger lørdag morgen nordøst for Fyns Hoved. Foto: Jack Fiztgerald / MarineTraffic.com/TV 2

Derudover har Flyverhjemmeværnets overvågningsfly og Flyvevåbnets helikoptere flere gange været over området og afsøgt både farvand og kyster, lyder det i pressemeddelelsen.

- Vi afsøger løbende området omkring skibet og har haft skibe langs med kysterne. Vi har ikke kunnet konstatere noget fra hverken luften eller fra søsiden, indtil søndag middag. Vi er endnu ikke sikre på, hvor stort et udslip der er tale om. Olien har en tendens til at ligge og flyde lige under overfladen. Det betyder, at man ikke ser den flade havoverflade, som man ellers forbinder med olieudslip, siger vagtholdslederen.

Hvis man finder olie på strandene, kan man ringe til 114 og melde det til det lokale politi.