Lidl dropper plastikposer - er papirsposer overhovedet bedre for miljø?

Langt de fleste mennesker tror, at papirsposerne er de mest miljøkorrekte at anvende

Man skulle tro, det ville vække opsigt hos andre dagligvarebutikker, at supermarkedet Lidl i løbet af det næste år vil vinke farvel til plastikposer.

Men sådan er det ikke. I hvert fald ikke hos Coop Danmark.

Informationschef Jens Juul Nielsen er opmærksom på, at plastikposer tager 400 år at nedbryde ude i naturen - hvilket også er årsagen til Lidls skift til papirsposer, der ikke skader naturen. Men han ryster stadig på hovedet.

- Vi har bestemt ingen planer om at udfase vores plastikposer, siger han og forklarer, at papirbelastningen er større end plastikposer.

Argumentet er Lidl ikke enig i. Deres tiltag sker i forbindelse med, at virksomheden arbejder med at integrere sociale og miljømæssige hensyn - og her er miljø et af de essentielle områder, forklarer Tina Kaysen, CSR-ansvarlig hos Lidl Danmark.

- Vi ønsker ikke, at vores plastikposer risikerer at ende i naturen, hvor de er til gene for dyreliv og miljø. Samtidig oplever vi, at der er en global debat i øjeblikket, hvor der er fokus på problematikken om plastik i verdenshavene og i naturen, siger hun til BT.

Et skridt i den rigtige retning

Ligesom Lidl arbejder Dansk Supermarked, herunder Bilka, Føtex og Netto, også målrettet inden for området.

I øjeblikket har de ikke konkrete initiativer på banen, men de hilser tiltaget fra Lidl, der er det første danske supermarked, som udfaser plastiksindkøbsposer, velkomment.

- Alle små skridt, der kan være med til at gøre en forskel for miljøet, er et skridt i den rigtige retning, siger Kasper Reggelsen, kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked.

Både Bilka, Føtex og Netto oplever også, at forbrugerne er meget bevidste om at genbruge plastikposer.

- Vi arbejder benhårdt på at gøre en forskel og finde løsninger til gavn for miljøet, siger han.

Tilbage står spørgsmålet: Når supermarkedet indbyrdes er uenige om, hvilken indkøbspose der er bedst for miljøet. Hvilken type supermarkedspose er så mindst forurenende?

Papirspose eller plastikpose?

Ifølge Sine Fauerby, der er miljøpolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening, er svaret ikke helt så enkelt, som man kunne tro.

Langt de fleste mennesker tror, at papirsposerne er de mest miljøkorrekte at anvende. Hvis de ender ude i naturen, er det også sandt. 

Men Sine Fauerby forklarer, at der er flere hensyn, man skal tage.

- Papirsposer i naturen er ikke til samme fare for vores dyreliv som plastikposerne. Men hvis man ser på hele livscyklus - hvordan man producerer en papirspose kontra en plastik, er det ikke problemfrit.

En af årsagerne til, at papirsposerne ikke er så hellige som forventet, skyldes - udover produktionen af dem - deres levetid. I forhold til en genanvendelig plastikpose kræver fremstillingen af en papirspose af samme størrelse 3 gange så meget vand, og udsender 80 til 90 procent mere drivhusgas og syregasser i luften.

Derudover kan papirsposerne oftest kun bruges en enkelt gang, før de går i stykker, forklarer Sine Fauerby.

- Plastikposer kan til gengæld bruges flere gange uden problemer.

National indsats skal løse problemet

Tilbage i 1993 indførte regeringen en såkaldt grøn emballageafgift på distribution af plastikposer for at nedbringe brugen af dem. Det betød, at butikkerne begyndte at tage penge for poserne, og dermed faldt forbruget markant.

I stedet for at stille papirsposer overfor plastiksposer, vurderer Sine Fauerby, at der er en bedre løsning:

- Vi vil ikke foreslå papirsposer. Vi vil i stedet foreslå at gøre plastikposer dyrere. Hvis man hæver afgiften på dem igen, vil det give et nyt fald i brugen af dem, siger hun.

- Så vil flere mennesker måske komme til at bruge dem igen og igen, i stedet for at de i mange tilfælde ender som skraldeposer. Det er de for gode og solide til.

Sine Fauerby foreslår også at tilføje pant på plastikpose, så flere folk indleverer dem frem for at smide dem i naturen. Men vigtigst af alt håber hun på en fælles indsats.

- Vi burde finde en national løsning, så hvert supermarked ikke skal finde deres egen løsning. Las os få nogle nationale løsninger. Det kunne gøre en forskel.

Smukfest bøgeskoven

Festivaler kritiserer minister: Det giver ikke mening at planlægge forsigtigt

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark

Vaccine dosis.

Professorer tror på behov for at skulle revaccinere mod corona

Lige nu
borgmester Jacob Bundsgaard

liveblog COVID-19 LIVE: Pressemøde om genåbningen af Aarhus klokken 10.00

Niels Rasmussen

AGF-fan håber at kunne deltage i tilskuer-forsøg: Det er jo det, vi lever for

Lone Abildtrup

play Lone er dødssyg og fanget i vaccinationskaos: Tilbudt "forkert" vaccine