Kløvedal har skrevet testamente: Det sker med Nordkaperen

Mens Troels Kløvedal har været syg med nervesygdommen ALS, har han skrevet en bog om sine 50 år som kaptajn på Nordkaperen

Nordkaperen har sejlet sin sidste tur med Troels Kløvedal, der bor i Gravlev på Djursland, ombord. Men skibet har ikke været på vandet for sidste gang.

quote Jeg er syg og mærker hver dag, hvordan mit legeme forfalder. Mit hoved er normalt, men min krop forlader mig stille og roligt.

Troels Kløvedal

I bogen 'Alle mine morgener på jorden', som Troels Kløvedal netop har skrevet, fortæller han, hvad der skal ske med skibet efter sin død. Sammen med Christiania-advokaten, Knud Foldschack, har han sikret, at Nordkaperen kommer til at sejle videre med hans ånd ombord.

- Jeg har testamenteret skibet til mine 5 børn og 10 unge styrmænd og -kvinder, som alle sammen har lånt Nordkaperen i en længere periode og kan gå lige ombord og sejle den, skriver Troels Kløvedal i bogen.

Åbner op for sygdomstilstand

Bogen har 74-årige Troels Kløvedal skrevet, mens han har været syg med nervesygdommen ALS. De første symptomer mærkede han i februar 2015, da han skrev på manuskriptet til TV 2-programmerne 'Nordkaperen i Grækenland'.

ALS er en aggressiv sygdom, som man dør af. I den nye bog åbner han til slut op for, hvordan han har det nu.

- Jeg er syg og mærker hver dag, hvordan mit legeme forfalder. Mit hoved er normalt, men min krop forlader mig stille og roligt. Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludseligt ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsætter som planlagt, skriver Troels Kløvedal.

Han kan ikke længere spise normalt og får mad gennem en sonde. Vejret får han hjælp til at trække gennem en respirator. Han kan ikke længere tale, men skrive, det kan han, og det er altså det, der nu er blevet til en form for livstestamente.

quote Livet er vidunderligt, fordi man kan bruge det til lige det, man drømmer om, og hver morgen er en stor, dejlig oplevelse.

Troels Kløvedal

- Livet er vidunderligt, fordi man kan bruge det til lige det, man drømmer om, og hver morgen er en stor, dejlig oplevelse, skriver Troels Kløvedal om sit liv.

Det store eventyr

Det har været et liv, hvor skibet Nordkaperen har dannet rammen. Skibet købte han i 1967 sammen med sin kæreste Marianne, da deres første søn, Mikkel Beha Erichsen, var cirka et år gammel.

Troels Kløvedal har nu i alt fem børn med tre forskellige kvinder. Han har boet flere steder undervejs - lige fra kollektivet Maos Lyst i Hellerup til gården på Djursland, hvor han nu bor. Men Nordkaperen har været hans faste holdepunkt. Den har fulgt ham i fem årtier rundt på klodens oceaner under alverdens stjernebilleder.

- Det store eventyr er, når man ikke er den samme person, der kommer hjem, som den, der rejste ud. At man har forandret sig, fordi alt det, man har oplevet, gør, at verden, vennerne, familien, arbejdet, Danmark ikke er helt det samme længere, skriver Troels Kløvedal.

'Alle mine morgener på jorden' udkommer den 5. december.

I 2015 mødte TV2 ØSTJYLLAND Troels Kløvedal på hans firlængede bindingsværksgård på Djursland. Det var i programmet 'Mit andet jeg'. Det kan du se herunder: