Derfor går nogle fugle til angreb lige nu - og det kan du gøre for at beskytte dig

Flere steder i landet er personer den seneste uges tid blevet angrebet af aggressive fugle

Ole Buch bliver angrebet af en svane på Gudenåen. Foto: Martin Ballund

Ole Buch endte med en tur i baljen, da han i begyndelsen af juni blev angrebet af en svane. Foto: Martin Ballund

1 af 2

I samarbejde med tv2.dk

Er man bange for fugle, er ens største frygt nok at blive direkte angrebet af de flaksende skabninger.

Det er præcis, hvad der er sket for adskillige danskere inden for den seneste uges tid.

Torsdag i sidste uge blev Ole Buch væltet ud af sin kajak af en vred svanefar på Gudenåen.

- Den er overhovedet ikke bleg for at angribe en kajakroer bagfra og ved at lande foran og ved at ramme pagajen, så man vælter i, siger Ole Buch, der er kajakroer fra Sminge Sø Kajakklub.

01:09

VIDEO: Her kan du se et kort tv-indslag om Ole Buchs møde med den vrede svane. Indslaget er fra den 2. juni 2018.

Luk video

For en uge siden kunne havnemester Keld Bjerrum fortælle, at han var blevet angrebet af aggressive terner på strandmolen på Handbjerg Marina ved Struer. Og senest er hundeluftere blevet angrebet af aggressive krager på Amager.

Fuglene beskytter deres unger

Ifølge naturvejleder Jes Aagaard fra Skov- og Naturstyrelsen skyldes den aggressive adfærd, at fuglene for tiden er lige ved eller har fået unger:

- Det her er noget af den største kraft, der findes. Det er moderbeskyttelseskraften. Vi er på et tidspunkt af året, hvor kragerne og rågerne har udfløjne unger. Det vil sige, at ungerne er udklækket og vokset, og nu er de blevet så store, at de enten flyver af reden eller falder ud.

- Når de så ligger på jorden, og der kommer mennesker i nærheden af dem, så viger en krage altså ikke af vejen for at forsvare sine unger. Og så går de i kødet på mennesker, siger naturvejlederen.

01:50

VIDEO: Tag en paraply med eller tegn øjne i nakken, lyder rådene fra naturvejleder Jes Aagaard fra Skov- og Naturstyrelsen.

Luk video

Sådan beskytter du dig selv

Jes Aagaard har følgende råd til mennesker, som bevæger sig i områder med aggressive fugle:

- Hvis der kommer sådan en, vil jeg beskytte mit hoved. For hvis den hakker en i øjnene, er det ikke særlig rart. Så beskyt hovedet og kom væk derfra.

- Hvis man ved, at der er krager eller rovfugle som for eksempel musvåger i et område, er mit bedste råd at tage en paraply med. For det første har du en beskyttelsesskærm, og for det andet har du også noget, der virker meget mere skræmmende på fuglen. På den måde kan du holde dem væk. Eller også kan du male et par øjne i nakken, så tror den måske, at man har fået øje på den, og så angriber den måske ikke, lyder rådet fra Jes Aagaard.

  Foto: Martin Ballund

  Foto: Martin Ballund

  Foto: Martin Ballund

  Foto: Martin Ballund