Tidskapsel åbnet på skole: Hilsen fra 1922

En tidskapsel blev fundet i ikonisk bygning på Sct. Ibs Skole i Horsens. Den indeholdt en hilsen fra 1922

Hilsen fra fortiden. Indholdet lå i en blykasse. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

I samarbejde med TV SYD

- Det er en fantastisk historie til os, siger leder på Sct. Ibs Skole i Horsens, Dan Jensen.

Læs også Vi er blandt de lykkeligste i verden, men der er en historie som tallene ikke fortæller

Torsdag blev en hilsen fra fortiden åbnet for øjnene af børnene på skolen.

Sct. Ibs Skole ligger i byens ikoniske bygning, Kilden, som i juli blev revet ned efter en omfattende brand. Under arbejdet dukkede en blyæske frem af ruinerne. I dag blev den åbnet.

Tidskapslen blev åbnet foran skolebørnene. Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Fandt fire 'Socialdemokraten'

Det var en hilsen fra 1922, da byggeriet af Kilden blev indledt. I æsken var der fire eksemplarer af avisen Socialdemokraten, et brev til Justitsministeriet fra dengang, regnskab og love for Arbejdernes Fællesorganisation i Horsens og et håndskrevet brev med fortællingen om, hvorfor arbejderbevægelsen overhovedet ville have bygningen.

Læs også Kattegatcentret: Skrækscenarie truer vores fremtidige eksistens

Kilden var arbejderbevægelsens forsamlingshus i Horsens. Dengang havde de svært ved at få lov at mødes nogen steder i byen, og derfor samlede arbejdere over hele landet ind til bygningen. De gav tyve kroner pr. medlem.

Kilden blev indviet i 1923. Den var et meget afholdt mødested for generationer i Horsens. Bygningen brændte i maj 2018, og skaderne var så omfattende, at den blev revet ned.

Børnenes fantasi

- Tidskapslen giver os anledning til at snakke med børnene om, hvilken hilsen vi selv sender til fremtiden, når vi lægger vores kapsel ind i den nye bygning, som skal opføres, siger skoleleder Dan Jensen. Allerede fredag tager han en notits med fra en af aviserne fra dengang.

Læs også I Horsens kan man nu vælge kød uden religion

- Der stod, at et par havde ophævet deres forlovelse. Den slags kommer ikke i avisen i dag. Tiderne har ændret sig, siger Dan Jensen, som hylder den børnefantasi, tidskapslen udløste.

- Det er ikke meget guld, der kan være i den kapsel, sagde et barn før åbningen. Nej, svarede et andet, - og det er godt, for hvad skal vi gøre ved det?

Horsens Museum var også til stede, da tidskapslen blev åbnet.

Horsens Museum var også til stede, da tidskapslen blev åbnet. Hør et klip med museumsinspektør Merete Bøge Pedersen her:

00:24 Luk video