Venstres bagland bryder tavsheden: - Vi skal videre uden mere personfnidder

Venstre i Region Midtjylland melder nu klart ud: Venstre skal have ny ledelse.

Toppen i Venstre i Region Midtjylland kan ikke se Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen fortsætte som henholdsvis formand og næstformand i partiet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I samarbejde med TV MIDTVEST

Mandag aften holdt Venstres hovedbestyrelse i Region Midtjylland et ekstraordinært møde, og samtlige medlemmer var enige: Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen skal forlade deres poster.

Vi har tilsyneladende haft et formandskab, der ikke samarbejder om at bringe Venstre derhen, hvor vi skal.

Per Svendsen, Venstre

Sådan lyder det fra formanden for Venstres kommuneforening i Horsens, Per Svendsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi har sendt en skrivelse til Venstres formandskab med opfordring til, at formanden og næstformanden trækker sig kollektivt. Det er af hensyn til Venstres fremtid og til, at vi kan komme videre uden for meget personfnidder, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også V-formand i Midtjylland afviser at kommentere opbakning

Han mener, at de to hovedpersoners ageren har været ødelæggende for Venstre.

- Vi har tilsyneladende haft et formandskab, der ikke samarbejder om at bringe Venstre derhen, hvor vi skal. Den seneste tid har antydet en konflikt mellem formanden og næstformanden, og det er utilstedeligt, siger Per Svendsen.

VIDEO: Jens Nicolai Vejlgaard opfordrer både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at trække sig fra formandskabet i Venstre.

01:33 Luk video

Også formand Jens Nicolai Vejlgaard har meldt ud, at det var partitoppens fremtid, der blev drøftet på et lukket Venstre-møde på Pårup Kro mandag aften. 

- Vi synes, der skal ryddes op. Der har været alt for meget turbulens i Venstre, og hvis der skal ryddes op, så er det nu, vi skal have det gjort, siger Jens Nicolai Vejlgaard.

Læs også Lokal Venstre-mand: Løkke og Jensen bør skiftes ud

Den sene udmelding begrundes med, at man i Venstre-baglandet har villet give Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen tid til eventuelt selv at trække sig fra posterne.

Løkke afviser at trække sig

Trods opfordringer til at trække sig bliver Lars Løkke Rasmussen som formand for Venstre. Det slår han fast tirsdag eftermiddag.

- Jeg vil fortsat søge opbakning hos de 850 delegerede, der er ved Venstres landsmøde, lyder det fra Venstres formand.

Lars Løkke Rasmussens kommentar kommer, kort efter formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard, tirsdag eftermiddag har opfordret Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at trække sig.

Læs også V-profil: Jakob Ellemann-Jensen kan samle Venstre

Også det første folketingsmedlem af Venstre opfordrer nu Løkke og Jensen til at trække sig. Der er tale om Venstres forsyningsordfører og næstformand i Region Midtjylland, Carsten Kissmeyer, der bakker op om udmeldingen fra Region Midtjylland - Venstre skal have en ny ledelse: 

- Jeg støtter op om den opfordring, der er kommet. Vi trænger simpelthen til en ny start. Det formandskab, vi har, er kørt fast, og vi har brug for en ny ledelse, siger han.

Carsten Kissmeyer vil ikke pege på, hvem der skal afløse Løkke og Jensen. 

Læs også Politiet efterforsker sag om østjysk politiker

Venstre-næstformand Kristian Jensen vil ikke udtale sig, efter han og Lars Løkke Rasmussen er blevet opfordret til at trække sig. Kristian Jensen er valgt i Midtjylland, der kræver hans afgang. 

Som en børnehave

Jens Nicolai Vejlgaard forklarer, at udmeldingen er et signal til de andre hovedbestyrelsesmedlemmer, men også til formandskabet. Det var nemlig en enig forsamling, der var samlet på Pårup Kro i går.

- Der har været meget tumult i Venstre, og derfor er der også nødt til at være nogle voksne i lokalet, som siger: 'Kære børn, nu er vi nødt til at skal have ryddet op i hjørnerne. Det kan godt være, at tingene ikke lige skal stå, som de plejer, men det er vigtigt, at vi får ryddet op. Og vi elsker jer børn alligevel, selv om I skal rydde op,' lyder det fra Jens Nicolai Vejlgaard.

En formand og næstformand skal kunne favne hele partiet og kan på en eller anden måde være far for hele partiet og sørge for at være det samlende led og få hele holdet til at spille sammen. Det må være deres fornemmeste opgave.

Jens Nicolai Vejlgaard, Venstre

Mens meningen om det nuværende formandsskab ligger fast, vil hverken Per Svendsen eller Jens Nicolai Vejlgaard komme med et bud på, hvem der så skal erstatte Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. 

- Det er et stort ansvar vedkommende skal påtage sig, så jeg vil ikke bringe navne i spil nu, men det er noget af det, vi skal arbejde intenst på, siger Per Svendsen.

Læs også Efter kritik fra partifæller: Løkke fremrykker skæbnemøde

Også Venstres folketingsmedlem Preben Bang Henriksen udtalte tidligere i aften sin mistillid til Venstres formandskab. Nu peger han også på sin foretrukne aftager: 

- Overalt i Danmark er der bred opbakning til Jakob Ellemann Jensen, og ham kunne jeg give min fulde støtte, hvis det er ham, der skulle udgøre formandskabet.

i sidste instans er det Jakob selv, der skal tilkendegive, om det er noget for ham eller ej.

Per Svendsen, Venstre

Til spørgsmålet om østjyske Jakob Ellemnan-Jensen er i spil til en af hovedposterne lyder følgende:

- Jakob Ellemann Jensen er et fantastisk navn og en fantastisk person, men jeg har ikke noget endeligt at bekræfte. Der kan være andre, der kan være i spil - og i sidste instans er det Jakob selv, der skal tilkendegive, om det er noget for ham eller ej, siger Per Svendsen.

Selvom regionsbestyrelsen er meget klar i sin udmelding, så har det været en hård beslutning, fortæller Jens Nicolai Vejlgaard:

- Man kan kun være en lille smule bedrøvet over, at det har været nødvendig med den beslutning, siger han.

OVERBLIK OVER DEN UGELANGE FORMANDSKRISE

 • 7. maj
  Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen udskriver folketingsvalg til afholdelse den 5. juni.
 • 15. maj
  Samtalebogen ”Befrielsens Øjeblik” bliver udgivet. Her lukker daværende statsminister Lars Løkke op for sine tanker forud for folketingsvalget. Han siger blandt andet, at et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre er et ”rigtigt forslag”. Den socialdemokratiske statsministerkandidat, Mette Frederiksen, afviser idéen.
 • 4. juni
  Løkke fortæller, at hans førsteprioritet er at danne regering hen over midten med Socialdemokratiet. Igen afviser Mette Frederiksen frieriet.
 • 5. juni
  Rød blok vinder valget. Blå blok taber regeringsmagten, selvom Venstre får et flot valg og går ni mandater frem.
 • 5. august
  Venstres folketingsgruppe vælger partiets ledelse. Jakob Ellemann-Jensen, Kristian Jensen og Sophie Løhde udnævnes til henholdsvis politisk ordfører, gruppeformand og gruppenæstformand.
 • 8. august
  Dagen før Venstres sommergruppemøde bringer Berlingske en artikel, hvor Kristian Jensen i et interview undsiger Lars Løkke og hans tanker om en mulig SV-regering. Derefter bryder uroen ud i offentligheden.
 • 9. august
  Venstre holder sommergruppemøde. Flere medier erfarer undervejs, at partiets nestor, tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen, har opfordret Kristian Jensen til at gå af som næstformand og gruppeformand. Claus Hjort Frederiksen kalder Jensen for illoyal. Men både Løkke og Kristian Jensen slår på et efterfølgende pressemøde fast, at det delte formandskab i Venstre står fast. Begge vil stille op til genvalg på deres respektive poster på partiets landsmøde til november, lyder det.
 • 11. august
  Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at det delte formandskab er fortid.
 • 12. august
  Til TV MIDTVEST siger Kristian Jensen, at formandskabet er uændret.
 • 15. august
  Claus Hjort Frederiksen skriver på Facebook, at der ikke længere er behov for ændringer i Venstres ledelse. Det er han kommet frem til efter et møde i Venstres forretningsudvalg, hvor emnet blev drøftet. I en intern mail til partimedlemmerne skriver Løkke, at "den seneste uge ikke har været god for os". Og han tilføjer: "Der har været alt for meget fnidder og medietumult i forbindelse med folketingsgruppens konstituering og det efterfølgende sommergruppemøde. Det skal vi nu have lagt bag os!".
 • 17. august
  Venstre-baglandet mener, at både Kristian Jensen og Claus Hjort Frederiksen har handlet illoyalt og burde have holdt deres udtalelser internt. 
 • 17. august
  Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, nævnes som en mulig ny formand for partiet.
 • 18. august
  Løkke siger i interview til avisen Danmark, at han selv kunne have gjort mere for at undgå krisen i Venstre. "Jeg tog for let på det hen over sommeren", siger Løkke.
 • 19. august
  Fire medlemmer af Venstre står frem med navn i Jyllands-Posten og kræver Løkke afsat som formand og Kristian Jensen afsat som næstformand. Kommuneforeningsformand i Venstre i Holstebro, Mette Marie Thomsen, udtaler til TV MIDTVEST, at hun savner luftforandring.
 • 21. august
  Venstre-baglandet holder landet over krisemøder og diskuterer formandskabet i partiet.
 • 25. august
  Lars Løkke Rasmussen annoncerer, at han vil fortsætte som formand for Venstre, og at han ønsker at fremrykke partiets landsmøde, så det afholdes inden Folketingets åbning i oktober.
 • 26. august
  Regionsbestyrelsen i Region Midtjylland afholder et lukket møde på Pårup Kro.
 • 27. august
  Formanden for Venstre i Region Midtjylland Jens Nicolai Vejlgaard melder ud, at et samlet Venstre i Region Midtjylland mener, at både Lars Løkke Rasmusen og Kristian Jensen bør trække sig.