Nærdemokratiet vil forsvinde sammen med regioner, mener protestparti

Psykiatrilisten og Fælleslisten protesterer mod en eventuel nedlæggelse af regionerne. Afstanden til politikerne bliver for stor.

Virkeligheden vil afløst af excel-ark, hvis regionerne bliver nedlagt, mener Mikkel Rasmussen fra Psykiatrilisten.

I samarbejde med TV MIDTVEST

Der er lagt op til en nedlæggelse af regionerne, når statsministeren snart skal præsentere en ny sundhedsreform.

Men medlemmer af Psykiatrilisten og Fælleslisten frygter, at det også vil betyde en nedlæggelse af nærdemokrati og indflydelse.

- Når man kommer ind i regionen og i regionsrådet, så skaber det tråde nationalt, og den chance får man ikke, hvis man fjerner regionerne. Så er det kun de store partier, der kommer til at kæmpe om posterne, siger Mikkel Rasmussen, som er regionsmedlem for Psykiatrilisten i Region Midtjylland.

Læs også Region kæmper for mindre bæltefiksering: - Det går for langsomt

01:53

Psykiatri-Listen har kun haft en mærkesag i valgkampen. Alligevel lykkedes det at få et mandat valgt ind i regionsrådet (indslag fra november 2017).

Luk video

Mikkel Rasmussen er ikke den eneste, der frygter, at en nedlæggelse af regionerne vil gå ud over nærdemokratiet.

- Det må ikke blive fjernere end det, vi har i dag i Region Midtjylland. Så bliver afstanden for stor, og så har borgerne ikke nogen mulighed for at komme i kontakt med politikerne, siger Esther Jakobsen, som er næstformand for Fælleslisten og fortsætter.

- Hvis regionerne ikke havde været der, som de er i dag, så havde der heller ikke været en fællesliste, fordi vi ville ikke komme igennem til København, siger hun.

Læs også Region Midtjylland: - Vi lægger ikke ansvaret over på patienterne

Abespil og Sorteper

Men det er regionsrådsmedlem for Dansk Folkeparti, Steen Thomsen, ikke enig i. Han mener, at det vil være bedre at skære de tre led – Staten, regionerne og kommunerne – ned til to led, så ansvaret er mere entydigt placeret.

- Der er et abespil hele tiden om, hvem der har ansvaret. Politikerne skyder ansvaret fra sig, og over på hinanden, og det betyder, at patienterne ofte ender som Sorteper, og vælter ned mellem to stole, siger han. 

Læs også Chef-kaos koster Region Midtjylland millioner

Han mener, at borgerne kun forholder sig til byrådspolitikere og folketingspolitikere, men ikke til regionsrådspolitikere, da det er for fjernt.  

Men at regionerne er for fjerne, køber protestpartierne ikke. De mener i stedet, at regionerne er et vigtigt bindeled mellem borgere og politikere.

- Det politiske lag, hvor der er debatter, mangfoldighed og nuancer, det fjerner man og erstatter med administrative lag, siger Mikkel Rasmussen, regionsmedlem for Psykiatrilisten i Region Midtjylland.

- Den viden man så vil få, baserer sig på statistik og tal, og virkeligheden er ofte meget anderledes end det, vi ser på et excel-ark, uddyber han.

Den nye sundhedsreform ventes at være klar inden længe.

Læs også Psykiatrien halter efter i Region Midtjylland

02:46

For det er netop sundhedsstrukturen med regionerne, der gør, at grupper som for eksempel fælleslisten eller psykiatrilisten får en stemme i den politiske debat med regionale mærkesager. Sådan lyder kritikken i dag.

Luk video
I samarbejde med TV MIDTVEST