Færre voldsepisoder: Børnecenter vinder arbejdsmiljøpris

I dag er arbejdsmiljøpriserne blevet uddelt, og to af dem er endt i vores landsdel

Glade vindere fra Solbo i Silkeborg. Foto: Maria Arndt

I samarbejde med TV MIDTVEST

I dag har Arbejdsmiljørådet uddelt Arbejdsmiljøprisen 2018, som er med til at belønne fire danske arbejdspladser for at gøre noget særligt for arbejdsmiljøet på deres arbejdsplads og dermed deres ansatte.

Læs også Efter kritik: Kommune vil have udskiftet Kaffegal-ledelse

To ud af fire priser er gået til midtjyske virksomheder. Heriblandt Børnecenter Solbo i Silkeborg, der har vundet årets arbejdsmiljøpris i kategorien Psykisk arbejdsmiljø.

Ved at registrere og analysere de episoder, der finder sted, kan de lære af dem.

Lisbeth Lollike, formand, Arbejdsmiljørådet

Det sker, efter at de er gået over til elektronisk registrering af voldsepisoder, og dermed fået mindsket antallet af alvorlige episoder. Det har samtidigt også været med til at fremme personalets trivsel.

- Vold og trusler om vold fra for eksempel borgere og klienter er et meget alvorligt arbejdsmiljøproblem. Derfor er det meget positivt at se, at man på Børnecenter Solbo arbejder så systematisk med denne udfordring. Ved at registrere og analysere de episoder, der finder sted, kan de lære af dem og effektivt tilpasse både det pædagogiske arbejde og den forebyggende indsats. Og det har givet flotte resultater, siger Lisbeth Lollike, der er formand for Arbejdsmiljørådet, i en pressemeddelelse.

Muskel- og skeletpåvirkninger

Også virksomheden Gardit i Kjellerup har i dag fået en pris. Det er i kategorien Muskel- og Skeletpåvirkninger, hvor virksomheden høster prisen på grund af en ny opfindelse, der øger sikkerheden og mindsker risikoen for nedslidning hos Gardits sandblæsningsoperatører.

Tidligere fik medarbejderne ondt i hænder og arme, fordi de konstant skulle klemme på en sikkerhedsafbryder på sandblæsningsudstyret. Det gør de ikke længere.

Læs også Unge hærger butikscenter: - Kunderne tør ikke komme

- Hos Gardit har man gennem et vedholdende udviklingsarbejde løst en betydelig arbejdsmiljømæssig udfordring i branchen. Den nye magnetiske sikkerhedsafbryder er et godt eksempel på, at der nogle gange kan findes en meget bedre og relativt simpel løsning på et arbejdsmiljøproblem, når de rigtige aktører samarbejder, er vedholdende og tør afprøve nye ideer, siger Lisbeth Lollike i pressemeddelelsen.

OM ARBEJDSMILJØPRISEN 

I 2018 er det 12. gang, at Arbejdsmiljørådet uddeler Arbejdsmiljøprisen.

Prisuddelingen sætter fokus på landets bedste arbejdsmiljøindsatser ved at belønne fire danske arbejdspladser indenfor kategorierne: Arbejdsulykker, Muskel- og skeletpåvirkninger, Psykisk arbejdsmiljø og Forandringer og ny teknologi. I hver kategori nomineres tre arbejdspladser.

Dommerkomiteen, der både nominerer og kårer vinderne, består af repræsentanter fra DA, LO, KL, FTF, Lederne og Akademikerne samt formand for Arbejdsmiljørådet Lisbeth Lollike.
 
Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2018 er:

Arbejdsulykker
Dansk Supermarked Nonfood Lager
 
Psykisk arbejdsmiljø
Børnecenter Solbo, Silkeborg Kommune
 
Muskel- og skeletpåvirkninger
Gardit A/S
 
Forandringer og ny teknologi
Region Sjælland, Præhospitalt Center