Butiksejer lod kunder bytte julegaver under nedlukning: Torsdag kom han godt fra start i retssagen

Henrik Thomsen lod kunderne bytte julegaver i sin butik allerede 2. januar. Torsdag startede retssagen, men den kom ikke langt, før butiksejeren præsenterede et dokument, der fik udskudt sagen.

Retssagen mod Henrik Thomsen og hans butik begyndte torsdag eftermiddag med en sejr til butiksindehaveren.

Han mener nemlig grundlæggende ikke, at han burde være i klemme i retssystemet, og derfor kan han glæde sig over, at han endnu ikke er tvunget til at betale den bøde på 10.000 kroner, han ellers har fået. Han har nemlig fået sagen udsat.

- Det er uretfærdigt, at jeg er blevet tiltalt. Og så er jeg ikke bare typen, der finder sig i, hvad myndighederne lige synes er rigtigt. Hvis ikke man nogle gange råber højt, så sker der ikke nogen ændringer i systemet.

Han er tiltalt for ikke at overholde nedlukningsreglerne, da han 2. januar gav kunder lov til at bytte julegaver i hans butik ved navn Laura Thomsen Luxury.

Og selvom manges forventning måske var, at det ville blive en hurtig omgang i retten, så var det ikke tilfældet.

- I retsmødet kommer der en oplysning frem fra den tiltalte om, at Erhvervsstyrelsen har ændret retningslinjer vedrørende hvornår, de anser, at ombytning af julegaver er omfattet af lukkekravet, siger Ulrik Panduro, der er specialanklager ved Midt- og Vestjyllands Politiog altså Henrik Thomsens modstander ved dagens retsmøde.

quote Jeg kan godt lide at have et es i ærmet, og det havde jeg jo i dag.

Henrik Thomsen, medindehaver, Laura Thomsen Luxury

Henrik Thomsen havde nemlig kendskab til, at en anden butik - Køkkenfreak i Svendborg, i årets første dage fik grønt lys af Erhvervsstyrelsen til at bytte julegaver, såfremt kunderne kunne lægge en pose med varen samt navn og kontooplysninger, således at varen blev returneret, og pengene kunne blive givet tilbage.

Henrik Thomsen var i retssalen i besiddelse af en skriftlig erklæring fra indehaveren af butikken i Svendborg, der beskrev ovennævnte tilladelse, og det fik i første omgang bremset bøden på 10.000 kroner, der ellers var på vej mod Henrik Thomsen. 

I butikken Laura Thomsen Luxury kunne kunderne den 2. januar bytte julegaver, selvom landet egentlig var midt i nedlukningen.
I butikken Laura Thomsen Luxury kunne kunderne den 2. januar bytte julegaver, selvom landet egentlig var midt i nedlukningen. Foto: Sebastian Andreas Rasch / TV MIDTVEST

Anklageren valgte nemlig - foreløbigt - at strække våben.

- På baggrund af det her nye notat, som blev fremlagt fra tiltalte, så valgte jeg at bede om udsættelse af sagen, således at vi kan få indhentet en udtalelse fra Erhvervsstyrelsen om, hvornår de ændrede holdning til, at ombytning af julegaver var omfattet af lukkekravet, siger Ulrik Panduro til TV MIDTVEST.

Her ses det dokument, der fik specialanklageren til at udskyde retssagen. Foto: Privatfoto.
Her ses det dokument, der fik specialanklageren til at udskyde retssagen. Foto: Privatfoto.

1-0 til Henrik

Og den beslutning glæder Henrik Thomsen, der ikke var overrasket over dagens udfald.

Han følte sig nemlig ganske selvsikker over at have den skriftlige erklæring med ind i retten.

- Jeg kan godt lide at have et es i ærmet, og det havde jeg jo i dag. Jeg ventede med vilje til, at jeg skulle procedere. Ellers var det her møde i dag sandsynligvis blevet udsat fra start, siger han til TV MIDTVEST.

Erhvervsstyrelsen har sidenhen slået fast, at det under nedlukningen ikke er tilladt at bytte julegaver, men ifølge Køkkenfreak-indehaveren har styrelsen erkendt, at de ikke havde klare regler på området i begyndelsen af januar.

Alt det skal specialanklageren nu finde hoved og hale i, og imens kan Henrik Thomsen passe sin nu lovligt åbne butik.

- Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at anklagen bliver frafaldt, siger han selvsikkert.